Rusia va bloca declaraţia finală a summitului G20 din această lună dacă aceasta nu va reflecta poziţia Moscovei cu privire la Ucraina şi alte crize, astfel încât participanţii ar putea să emită un comunicat parţial sau fără caracter obligatoriu, a declarat vineri ministrul de externe Serghei Lavrov, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu va exista o declaraţie generală în numele tuturor membrilor, dacă poziţia noastră nu este reflectată", a declarat Lavrov studenţilor de la prestigiosul Institut de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova.

Lavrov a dezvăluit că Occidentul a ridicat problema Ucrainei în cadrul reuniunilor de pregătire a summitului, dar Rusia a răspuns că "problema este închisă" în ceea ce o priveşte.

El a acuzat Occidentul că subminează instituţiile internaţionale prin impunerea propriei agende şi a sugerat că, dacă nu se poate ajunge la un consens la reuniunea G20, ar putea fi emis un comunicat fără caracter obligatoriu de către preşedinţia G20.

"O altă opţiune este adoptarea unui document care să se concentreze asupra unor decizii specifice din sfera de competenţă a G20 şi să lăsăm pe fiecare să spună restul în nume propriu", a explicat Lavrov.

Serghei Lavrov, care este ministrul de externe al lui Vladimir Putin din 2004, va reprezenta Rusia la reuniunea din 9-10 septembrie a Grupului celor 20 de ţări industrializate şi în curs de dezvoltare, care se va desfăşura la New Delhi.

Putin nu a călătorit în străinătate de când Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele său, în luna martie, fiind suspectat de crime de război în Ucraina.

Kremlinul prezintă războiul din Ucraina, care a început când Rusia a invadat această ţară vecină în februarie 2022, ca pe o bătălie existenţială cu un Occident arogant care, potrivit lui Putin, vrea să dezmembreze Rusia şi să preia controlul asupra vastelor sale resurse naturale. Occidentul neagă orice astfel de intenţii, dar spune că vrea ca Ucraina să învingă Rusia pe câmpul de luptă, pentru a-i opri intenţiile imperialiste, şi a impus mai multe runde de sancţiuni economice radicale ca răspuns la invazie.

Alte puteri importante, precum China, India şi Brazilia, au făcut apel la pace, dar şi-au rezervat, de asemenea, dreptul de a-şi stabili propria relaţie cu Moscova. China a acuzat Occidentul că a alimentat războiul prin furnizarea de arme Ucrainei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.