Rusia a trimis ”câteva sute” de militari în Republica Cetrafricană, a anunţat luni Bangui, la trei zile după o ofensivă a trei grupări armate catalogată drept o ”tentativă de lovitură de stat” de către Guvernul centrafrican şi cu mai puţin de o săptămână înaintea organizării unor alegeri prezidenţiale şi legislative, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rusia a trimis câteva sute de oameni din forţele regulate şi echipament greu”, în cadrul unui acord bilateral de cooperare, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului centrafrican, Ange Maxime Kazagui, fără să precizeze numărul exact şi data sosirii militarilor.

”Rwandezii au trimis, de asemenea, câteva sute de oameni, care se află pe teren şi care au început să lupte”, a anunţat purtătorul de cuvânt.

Paznici privaţi folosiţi de societăţi ruseşti în domeniul securitţii asigură protecţia apropiată a preşedintelui centrafrican Faustin Archange Touadera, iar instructori ruşi formează forţele armate centrafricane.

Moscova nu a confirmat imediat trimiterea unor militari ruşi în Republica Centrafricană.

Trei dintre cele mai puternice grupări armate - care ocupă peste două treimi din ţară - au început, vineri seara, să avanseze pe axe rutiere vitale în aprovizionarea capitalei Bangui.

Cele trei grupări au anunţat că fuzionează.

Guvernul l-a acuzat sâmbătă pe fostul şef de stat François Bozizé de ”tentativă de lovitură de stat” şi de o ”intenţie evidentă de a mărşălui cu oameni săi către oraşul bangui” în această perioadă electorală.

Alegeri prezidenţiale, în care favorit este preşedintele în exerciţiu Faustin-Archange Touadéra, şi legislative sunt prevăzute duminică.

Partidul lui François Bozizé a dezminţit duminică orice tentativă de lovitură de stat.

Un purtător de cuvânt al Misiunii ONU în Republica Centrafricană (MINUSCA), Vladimir Monteiro, a anunţat duminică faptul că rebelii au fost blocaţi sau respinşi în mai multe localităţi.

Franţa, Rusia, Statele Unite, Uniunea Euroepană (UE) şi Banca Mondială (BM) au îndemnat duminică pe François Bozizé şi grupările armate să depună armele.

Aceste state şi instituţii partenere ale Republicii Centrafricane, o ţară membră a Grupului G5+, ”cer ca Bozizé şi grupările armate aliate să depună imediat armele, să se abţină de la orice acţiune de destabilizare şi să respecte hotărârea Curţii Constituţionale de la 3 decembrie 2020”, subliniază ele într-un comunicat comun.

Curtea Constituţională a invalidat, la 3 decembrie, candidatura lui François Bozizé în alegerile prezidenţiale de duminică.

Un purtător de cuvânt al Partidului Kwa na Kwa al lui Bozizé a respins toate acuzaţiile, scrie Reuters.

Faustin Archange Touadera, care candidează la al doilea mandat, a ajuns la putere în 2018, duoă ce Bozizé a fost răsturnat de la putere, în primăvara lui 2013, de către o coaliţie rebelă.

Touadera a încercat să restabilească stabilitatea în ţară, însă Guvernul său nu deţine controlul în numeroase zone.

Ministerul rwandez al Apărării a confirmat că Rwanda a trimis trupe în Republica Centrafricană.

O sursă de la Bangui declară că avioane ruseşti cu personal şi material la bord au sosit în ţară în ultimele zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.