Ministerul rus al Apărării a transmis, miercuri seara târziu, propria versiune a convorbirii - rare - pe care şeful său, Serghei Şoigu, a avut-o în cursul zilei cu ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu. Din comunicatul Moscovei reiese că Rusia a continuat să acuze Ucraina că se află în spatele atentatului din 22 martie asupra sălii de concerte Crocus City Hall, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul rus al Apărării a declarat că speră că "serviciile secrete franceze" nu au fost implicate în atacul din apropierea Moscovei, revendicat de organizaţia Statul Islamic.  "Regimul de la Kiev nu face nimic fără aprobarea supraveghetorilor săi occidentali. Sperăm că, în acest caz, serviciile secrete franceze nu se află în spatele acestei acţiuni", a declarat Serghei Şoigu, citat în comunicatul ministerului său care relatează despre convorbirea telefonică avută miercuri cu ministrul francez al forţelor armate, Sebastien Lecornu.

Parisul precizase anterior că în cursul acestei convorbiri telefonice - prima din octombrie 2022 - ministrul Lecornu i-a "confirmat" omologului rus că "Franţa nu dispune de nicio informaţie care să facă legătura între acest atac şi Ucraina" şi i-a cerut Moscovei "să înceteze să exploateze situaţia în scopuri proprii". De asemenea, ministrul Sébastien Lecornu a "reiterat disponibilitatea Franţei" pentru "intensificarea schimburilor de informaţii" cu Rusia în lupta împotriva "terorismului".

La 22 martie, bărbaţi înarmaţi au intrat într-o sală de concerte de lângă Moscova şi au deschis focul asupra mulţimii, apoi au incendiat clădirea. Cel puţin 144 de persoane au murit şi 360 au fost rănite în acest atac, care a fost revendicat de către organizaţia teroristă Stat Islamic. Kremlinul a recunoscut că în spatele atacului s-au aflat "islamişti radicali", dar a denunţat în acelaşi timp implicarea Ucrainei, care ar fi fost coordonată de Occident.

Ministerul rus al Apărării menţionează, de asemenea, în comunicatul său recentele declaraţii controversate ale preşedintelui Emmanuel Macron, care a spus că trimiterea de trupe în Ucraina nu poate fi "exclusă".

"Serghei Şoigu a declarat că, dacă aceste declaraţii ar fi puse în aplicare, ar crea probleme pentru Franţa însăşi", a relatat ministerul de la Moscova avertismentul pe care Şoigu i l-ar fi transmis lui Lecornu.

La rândul său, Parisul, în comunicatul propriu, arată că Lecornu nu l-a menajat pe Şoigu: "a condamnat fără rezerve războiul de agresiune pe care Rusia l-a lansat în Ucraina şi a reiterat că Franţa va continua să susţină Ucraina atât timp şi cu toată intensitatea necesară în lupta sa pentru libertate şi suveranitate, pentru a aduce pacea şi securitatea pe continentul european".

Anunţul surprinzător al convorbirii dintre Lecornu şi Şoigu vine în contextul în care Emmanuel Macron a iritat în ultima vreme Moscova în special cu declaraţiile sale că ar trebui luată în calcul posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, o mişcare pe care, potrivit The Wall Street Journal, liderul de la Elysee o asimilează unei "ambiguităţi strategice". 

CITEȘTE ȘI Ministrul francez al apărării a discutat cu omologul rus, Serghei Şoigu, pentru prima dată din octombrie 2022

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.