Rusia şi Siria au fost acuzate din nou de faptul că recurg la arma chimică, în cadrul unei reuniuni, luni, a statelor membre ale Organizaţiei pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC), cu sediul la Haga, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Occidentalii au exercitat presiuni asupra Rusiei să dezvăluie cu ”transparenţă” circumstanţele otrăvirii opozantului Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic de tip noviciok.

Statele membre OIAC au reclamat, de asemenea, sancţionarea Damascului, după ce anchetatori OIAC au acuzat regimul lui Bashar al -Assad de atacuri cu gaz sarin în 2017, în Siria.

Rusia şi Siria au respins în numeroase rânduri aceste acuzaţii şi acuză la rândul lor puterile occidentale de politizarea activităţii OIAC.

Siria nu a respectat un termen limită de 90 de zile, stabilit în iulie, pentru a dezvălui armele pe care le-a folosit într-un atac în localitatea Lataminah şi pentru a-şi declara stocurile existente, a anunţat directorul OIAC, Fernando Arias.

Damascul ”nu şi-a respectat niciuna dintre obligaţiile” care i-au fost impuse, a denunţat Arias în cadrul reuniunii.

El a subliniat că ”lacune, incoerenţe şi contradicţii” continuă să existe în rapoarte cu privire la implementarea de către Siria a acordului din 2013 prin care se angaja să-şi predea toate armele chimice, în urma unui presupus atac cu gaz sarin, soldat cu 1.400 de morţi, la Ghouta, la periferia Damascului.

Franţa a propus ca OIAC ”să suspende drepturile” Siriei, din cauză că nu a respectat aceste termene, a anunţat ambasadorul francez Luis Vassy, care a precizat că această propunere a fost susţinută de către 43 de state membre.

Acest lucru înseamnă că Siria urmează săfie privată de dreptul său de vot la OIAC, o organizaţie în cadrul căreia a respins mereu, de ani de zile, acuzaţii cu privire la recurgerea la arma chimică.

Asupra Rusiei s-au exercitat presiuni pentru a face lumină asupra otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, atribuită de către guvernele occidentale Kremlinului.

OIAC a confirmat prezenţa unor urme de noviciok, un agent neurotoxic de uz militar dezvoltat în perioada sovietică, în probe prelevate opozantului rus după ce a fost spitalizat la Berlin.

Arias a anunţat că Organizaţia negociază în continuare cu Moscova în vederea trimierii unei echipe de anchetatori în Rusia.

În total 55 de state membre - inclusiv Statele Unite, Japonia, Canada, Australia lu numeroase ţări europene - condamnă, într-un comunicat comun, ”în termenii cei mai puternici” atacul care l-a vizat pe Aleksei Navalnîi.

Ele îndeamnă Rusia ”să dezvăluie în mod rapid şi transparent circumstanţele acestui atac cu arma chimică” comis pe teritoriul rus.

OIAC are 193 de state membre şi a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace, în 2013, pentru activitatea sa în favoarea distrugerii stocurilor de armament chimic în lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.