Forţele ruseşti au bombardat în mod repetat conducta de amoniac din regiunea ucraineană Harkov, a declarat marţi guvernatorul local, în timp ce purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a anunţat că sabotori ucraineni au aruncat în aer conducta Toliatti-Odesa, de funcţionarea căreia Moscova condiţionează menţinerea acordului privind transportul de cereale pe Marea Neagră, relatează Reuters şi Interfax.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prelungirea, luna viitoare, a Iniţiativei privind cerealele din Marea Neagră, un acord încheiat în iulie 2022 pentru a contribui la soluţionarea crizei alimentare globale şi care permite cerealelor ucrainene să fie transportate pe coridoare sigure pe mare, ar putea depinde de redeschiderea acestei conducte de amoniac.

Conducta de amoniac, cea mai lungă din lume, se întinde pe o distanţă de aproximativ 2.470 de kilometri, de la Togliatti din Rusia, de-a lungul fluviului Volga, până la trei porturi de la Marea Neagră. Ea a fost închisă după invazia Moscovei în Ucraina în februarie 2022.

Potrivit părţii ucrainene, nu au fost înregistrate scurgeri de amoniac în urma bombardamentelor efectuate marţi seara, care au lovit conducta în apropierea satului Masiutivka, la care s-a adăugat un nou bombardament din timpul nopţii în apropierea satului Zapadne, după cum susţine Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii ucrainene Harkov, citat de Reuters.

"Nu există nicio ameninţare la adresa vieţii şi sănătăţii oamenilor", a declarat Sinehubov pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Pe de altă parte, în cadrul briefingului zilnic de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat miercuri că sabotori ucraineni au aruncat în aer conducta de amoniac Toliatti-Odesa în regiunea Harkov în data de 5 iunie.

"La 5 iunie, în jurul orei 21:00, ora Moscovei, un grup ucrainean de sabotaj şi recunoaştere a aruncat în aer conducta de amoniac Tolatti-Odesa, în apropiere de aşezarea Masiutovka din regiunea Harkov. Ca urmare a acestui act terorist, au existat victime civile. Acestora li s-a acordat asistenţa medicală necesară", a declarat Konaşenkov, citat de Interfax.

Potrivit oficialului, "reziduuri de amoniac se scurg în prezent pe teritoriul ucrainean prin secţiunile avariate ale conductei".

"Nu există victime în rândul militarilor ruşi", a precizat oficialul Ministerului rus al Apărării.

În iulie anul trecut, Organizaţia Naţiunilor Unite şi Turcia au intermediat între Moscova şi Kiev încheierea Iniţiativei pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, pentru a contribui la soluţionarea crizei alimentare mondiale agravate de invazia Rusiei în Ucraina, un important exportator mondial de cereale. În virtutea acestei înţelegeri - care a fost prelungită luna trecută pentru numai 60 de zile, din cauza unor obiecţii ale Rusiei - vasele cu cereale ucrainene pot pleca din trei porturi, pe coridoare securizate, până la Istanbul, unde există un centru de control comun cu reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei, Turciei şi ONU.

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că Rusia a blocat deja utilizarea principalului port ucrainean de la Marea Neagră, Pivdenni, în pofida existenţei acordului, şi permite ca doar o navă pe zi să plece şi să livreze alimente ucrainene către anumite ţări.

CITEȘTE ȘI Ucraina are un "plan B" pentru a continua exporturile, dacă acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră eşuează - ministru

La rândul său, Rusia spune că va permite trecerea mai multor nave, dacă toate părţile implicate în acordul privind cerealele sunt de acord să deblocheze tranzitul amoniacului rusesc pentru export prin conducta ce traversează teritoriul ucrainean până la Pivdenni.

Conform Reuters, ONU a propus Kievului, Moscovei şi Ankarei să înceapă lucrările pregătitoare pentru tranzitul amoniacului rusesc prin Ucraina, încercând să salveze astfel acordul ce permite exporturi sigure de cereale ucrainene pe Marea Neagră. Pe măsură ce încep lucrările pregătitoare, care ar putea dura o lună, ONU doreşte ca în paralel să se desfăşoare discuţii cu privire la lărgirea acordului pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, convenit în iulie anul trecut, astfel încât acesta să includă mai multe porturi ucrainene şi alte încărcături decât cereale, a declarat sursa Reuters.

La mijlocul lunii mai, Rusia a fost de acord cu o prelungire de doar două luni a acordului pentru Marea Neagră, dar a declarat că iniţiativa va înceta dacă nu va fi pus în aplicare un acord paralel, care vizează depăşirea obstacolelor în calea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.

CITEȘTE ȘI Reuters: ONU încearcă să salveze acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră cu o propunere "reciproc avantajoasă"

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.