Rusia şi Statele Unite sunt pregătite să angajeze un ”dialog diplomatic” cu privire la criza ucraineană, care să dezamorseze tensiunile de la frontiera cu Ucraina, începând din ianuarie, la Geneva, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vladimir Putin a catalogat joi drept ”pozitive” primele reacţii americane faţă de exigenţele ruse în vederea unei dezescaladări în criza ruso-occidentală în centrul căreia se află Ucraina.

Rusia a prezentat două proiecte de trat în vederea interzicerii oricărei extinderi a NATO, mai ales în Ucraina, li care să pună capăt activităţilor militare în apropierea frontierei ruse.

Moscova consideră că acesta este singurul mod de a opri o agravare a tensiunilor.

”Am cerut să nu existe nicio înaintare suplimentară a NATO către est. Mingea este acum în terenul lor. Ei trebuie să ne răspundă. Eu ţin să subliniez că, pe ansamblu, noi am constatat o reacţie pozitivă până în prezent. Partenerii noştri americani ne spun că sunt pregătiţi să înceapă această discuţie la începutul anului (viitor), la Geneva”, a declaart Putin joi în conferinţa sa anuală de presă.

El a reitarat că Rusia nu va tolera niciun sistem de armament occidental ”în pragul uşii” sale.

Putin şi-a ameninţat marţi rivalii cu ”măsuri militare şi tehnice”, în care aceştia nu-i acceptă revendicările.

Secretarul de Stat american Antony Blinken şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg au dat asigurări că ”Alianţa (militară) rămâne pregătită să poate un dialog constructiv cu Rusia”, a anunţat joi partea americană într-un comunicat, în urma unei discuţii între cei doi.

Un oficial de rang înalt de la Casa Albă a confirmat ulterior că Statele Unte sunt pregătte ”să angajeze un dialog diplomatic” cu Rusa, ”încă de la începutul lui ianuarie, însă fără condiţii”.

Casa Albă a anunţat, cu toate acestea, că nu s-a stabilit nici data şi nici locul unei eventuale prime întâlniri.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell a îndemnat Moscova la o ”dezescaladare” şi să respecte suveranitatea şi intergritatea teritorială a Ucrainei.

Josep Borrell ”a subliniat că orice nouă agresiune militară împotriva Ucrainei va avea consecinţe masive şi costuriimportante”.

Rusia este necesar să dezamorseze situaţia şi să aplice deplin acordurile de la Minsk, subliniază el.

Uniunea Europeană (UE) rămâne ataşată dreptului fiecărei ţări a face alegeri suverane în domeniul politicii externe şi de securitate.

Rusia este suspectată de Occident de faptul că pregăteşte o invazie a Ucrainei, o fostă republică sovietică prooccidentală, din teritoriul căreia a anexat o parte în 2014.

Peste 100.000 de militari ruşi au fost comasaţi la frontiera Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.