Rusia şi China s-au opus prin veto, vineri, unei rezoluţii americane la ONU privind ”necesitatea” unui armistiţiu ”imediat” în Războiul din Fâşia Gaza, ambasadorul rus denunţând un text ”ipocrit” care nu îndeamnă în mod direct la tăcerea armelor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul rezoluţiei americane, care insistă asupra ”necesităţii unei încetări a focului imediate şi durabile” în legătură cu eliberarea ostaticilor, a fost respins cu 11 voturi ”pentru” şi trei ”împotrivă” - ale Rusiei Chinei şi Algeriei - şi o abţinere, a Guyanei.

Statele Unite au depus la ONU un proiect de rezoluţie prin care cereau un armistiţiu imediat şi durabil, evocând riscul foametei în enclava palestiniană.

În urma votului, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că vrea să relanseze negocieri în Consiliul de Securitate al ONU ”pe baza unui proiect francez de rezoluţie” în vederea unui ”armistiţiu imediat şi unui acces umanitar” în Fâşia Gaza, scrie Le Monde..

Până în prezent, Statele Unite, principalul aliat al Israelului, s-au opus prin veto proiectelor de rezoluţie care îndemnau la un armistiţiu.

În contextul uciderii a 32.000 de oameni în Fâşia Gaza, potrivit Hamas, şi riscului unei foamete în enclava asediată, potrivit ONU, Statele Unite îşi intensifică eforturile în vederea unui armistiţiu.

Regatul Unit, un stat membru permament al Consiliului de Securitate al ONU, şi Australia au cerut vineri o ”încetare imediată a luptelor” în Fâşia Gaza, care să permită ”trimiterea de ajutoare şi eliberarea ostaticilor” răpiţi la 7 octombrie într-un atac sângeros al Hamas în sudul Israelului.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a sosit vineri într-o vizită în Israel, în care să vorbească despre urgenţa creşterii ajutorului umanitar în Fâşia Gaza asediată.

Washingtonul încearcă totodată să-şi convingă aliatul să evite o ofensivă terestră în oraşul suprapopulat Rafah - în care se înghesuie 1,5 milioane de palestinieni -, de frica unor pierderi civile grele.

Pe teren, confruntări armate continuau în teritoriul palestinian, inclusiv în jurul Spitalului al-Shifa, cel mai important din enclavă.

Armata israeliană a anunţat vineri că a ucis peste 150 de combatanţi palestinieni şi că a arestat sute de suspecţi de la începutul acestei săptămâni.

Această operaţiune de anvergură lansată luni împotriva acestui complex spitalicesc a determinat sute de civili să fugă din calea violeţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.