Rusia şi China au lansat joi exerciţii militare comune la Marea Japoniei, anunţă Ministerul rus al Apărării, în contextul unor tensiuni puternice cu Occidentul, şi la o lună după o patrulă aeriană comună ruso-chineză deasupra apelor mărilor Japoniei şi Chinei de Est care au determinat Coreea de Sud să desfăşoare, ca măsură de precauţie, avioane de vânătoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moscova şi Beijingul au voinţa comună de a contracara o hegemonie americană şi s-au apropiat în domeniul militar după invaiza rusă a Ucrainei, pe care Beijingul refuză să o condamne.

China şi Rusia au organizat în ultimele luni mai multe exerciţii militare, cu scopul de a-şi consolida coordonarea.

În martie, în cursul unei vizite, preşedintele chinez Xi Jinping a evocat împreună cu Vladimir Putin, la Kremlin, într-o declaraţie comună, voinţa de a efectua ”cu regularitate patrule comune” cu scopul ”aprofundării încrederii reciproce”.

”Principalul obiectiv (al acestor noi manrevre) este consolidarea cooperării navale a Rusiei cu China, menţinerea stabilităţii şi păcii în regiunea Asia-Pacific”, dă asigurări marţi, într-un comunicat, armata rusă.

Aceste exerciţii - care durează până duminică - implică nave antisubmarin şi corvete ruseşti, se arată în acest comunicat.

Beijingul a evocat duminică, într-un comunicat, prezenţa a cinci bastimente chineze de război - inclusiv distrugăorul Qiqihar, un lansator de rachete ghidate.

”Misiuni antisubmarin şi de luptă navală” fac parte din program, anunţă Ministerul rus al Apărării, care precizează în comunicat că sunt ”prevăute tiruru de artilerie comune”.

China şi Rusia au efectuat luna trecută o patrulare militară aeriană comună a mărilor Japoniei şi Chinei de Est, care a determinat Coreea de Sud să desfăşoare avioane de vânătoare, ca măsură de precauţie.

Aceasta era a şasea patrulare de acest fel a Beijingului Moscovei în zonă din 2019 încoace.

La începutul lui iulie, ministrul chinez al Apărării Li Shangfu a promovat o consolidare a cooperării militare navale a Chinei cu Rusia în cadrul unei întâlniri, la beijing, cu un ofiţer rus de rang înalt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.