Premierul finlandez Petteri Orpo a declarat miercuri că Rusia se pregăteşte pentru un "lung conflict cu Occidentul" şi a cerut sporirea cheltuielilor militare şi mai multă coordonare în domeniul apărării europene, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, într-un interviu dat publicităţii miercuri, că intrarea Finlandei şi Suediei în NATO a fost "un pas lipsit de sens" şi că Rusia va desfăşura trupe şi sisteme de distrugere la graniţa finlandeză, pentru că Finlanda se alătură Alianţei.

"Rusia se pregăteşte în mod evident pentru un conflict de lungă durată cu Occidentul şi reprezintă o ameninţare militară permanentă şi esenţială pentru Europa. Dacă noi, ca Europa unită, nu vom reuşi să răspundem suficient la această provocare, anii următori vor fi plini de pericole şi de ameninţarea iminentă a unui atac", a declarat miercuri premierul finlandez într-o intervenţie în faţa Parlamentului European.

Orpo, a cărui ţară se învecinează cu Rusia, a îndemnat cele 27 de state membre UE să crească cheltuielile pentru apărare şi a declarat că blocul european trebuie să aibă grijă de propria apărare.

"Rusia nu este invincibilă", a adăugat el.

În interviul difuzat miercuri ca o prefaţă la alegerile prezidenţiale din 15-17 martie, Putin a avertizat Occidentul că Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic pentru un război nuclear şi că, dacă Statele Unite vor trimite trupe în Ucraina, acest lucru va fi considerat o escaladare semnificativă a conflictului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.