Rusia a revenit la o viaţă normală luni, după o săptămână liberă la nivel naţional, decretată de către autorităţi cu scopul de a opri răspândrea noului coronavirus, în pofida faptului că ea continuă să înregistreze zeci de mii de îmbolnăviri şi peste 1.000 de morţi pe zi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele rus Vladimir Putin a decretat o perioadă liberă de la 30 octombrie la 7 noiembrie, cu scopul de a rupe lanţul contagiunii în Rusia, cea mai îndoliată ţară de covid-19 în Europa.

La Moscova şi în cele mai multe oraşe ruseşti, această măsură a implicat închiderea cafenelelor şi restaurentelor, a centrelor sportive, saloanelor de înfrumuseţare şi magazinelor de produse neesenţiale.

RECORD DE CONTAMINĂRI

Majoritatea regiunilor ruseşti a decis să nu prelungească aceste măsuri, iar numai unele dintre ele, între care Novgorod (nord-vest) sau Tomsk (Siberia), au optat să o prelungească cu o săptămână.

Rusia a înregistrat, cu toate acestea, un nou ”record” de contaminări zilnice sâmbătă - 41.335 de cazuri noi de covid-19 - înregistrate în 24 de ore.

Un nou ”record” de morţi zilnice din cauza covid-19 - 1.195 - a fost înregistrat joi, în mijlocul peroadei libere.

Luni, autorităţile ruse au anunţat că au înregistrat în mod oficial 39.400 de cazuri noi de covid-19 în ultimele 24 de ore şi 1.190 de morţi.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, consideră că este ”prea devreme”, luni, să se tragă concluzii cu privire la perioada liberă.

”Va fi clar abia peste o săptămână”, a declaart el presei.

De la începutul toamnei, Rusia a bătut deja de mai multe ori ”recorduri” de contaminare şi de morţi zilnice din cauza covid-19, în plină intensificare a epidemiei.

În urma unei carantine stricte, în primăvara lui 2020, autorităţile au refuzat să o reimpună, în pofida altor valuri ale epidemiei, cu scopul de a limita pierderile economice.

Răspândirea rapidă a covid-19 este facilitată de un nivel slab al vaccinării populaţiei ruse, pe fondul unei neîncrederi larg răspândite faţă de vaccinurile anticovid locale.

În pofida faptului că Rusia dispune de mai multe vaccinuri concepute în ţară, doar 34% dintre cei aproximativ 144 de milioane de ruşi s-au vaccinat complet, potrivit unor statistici oficiale.

În total, Rusia a înregistrat în mod oficial până în prezent 8.834.495 de îmbolnăviri cu noul coronavirus şi 248.004 de morţi din cauza covid-19

Potrivit agenţiei ruse de statistică Rosstat, care are o definiţie mai largă a morţilor din cauza covid-19, bilanţul total al epidemiei ruse era de aproape 450.000 de morţi la sfârşitul lui septembrie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.