Armata rusă recunoaşte că au loc lupte în vederea cucerii localităţilor Rivnopil şi Urojaine, pe frontul din sudul Ucrainei şi recunoaşte - pentru prima oară - cu jumătate de gură că pierdut teritorii, după ce Ucraina a anunţat joi că avansează în pofida unei ”!rezistenţe puternice” a trupelor ruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia, cu Vladimir Putin în frunte, subliniază de la începutul contraofensivei ucrainene - la începutul lui iunie - că aceasta este un eşec şi că a respins toate atacurile, în timp ce Kievul dă asigurări că a eliberat o mână de localităţi şi aproximativ 100 km2, în principal pe frontul de sud.

”În zona expusă Vremivka, confruntările cele mai active au avut loc în districtele localităţilor Rivnopil şi Urojaine”, anunţă vineri Ministerul rus al Apărării, care dă asigurări că a respins cinci atacuri în ultimele 24 de ore, cu aviaţia şi artileria.

O ”zonă expusă” (”saillant” în engleză sau ”salient” în engleză) - un termen militar - este o zonă sub controlul unei forţe care avansează, o proeminenţă într-un sector controlat de către un inamic, expusă astfel pe mai multe părţi.

Faptul că au loc lupte înseamnă, pentru aceste localităţi, că liniile ruse au dat înapo câţiva kilometri către sud şi către est, în jurul acestei zone expuse de la Vremivka, la frontiera regiunilor ucrainene Zaporojie şi Doneţk, ocupate parţial de către Rusia.

Armata ucraineană a anunţat din nou, joi, că avansează, în pofida unei ”rezistenţe puternice” a trupelor ruse.

Zona Vremivka se află la peste zece kilometri nord de principalele linii fortificate ruseşti, care constau în tranşee şi obstacole antitanc.

Un succes militar ucrainean de amploare în această regiune ar permite o rupere a ”podului terestru” care leagă Rusia şi Peninsula ucraineană Crimeea, anexată în 2014 de către Moscova.

El ar constitui o înfrângere majoră a Moscovei.

Potrivit unor analişti militari, Ucraina nu şi-a lansat deocamdată grosul forţelor în contraofensivă şi încă testează, în prezent, frontul, pentru a stabili punctele slabe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.