Rusia a dat publicităţii marţi un filmuleţ care arată unitatea navală de inspecţie, înarmată, care a abordat duminică o navă de marfă în sud-vestul Mării Negre şi l-a interogat pe căpitan despre motivul pentru care ambarcaţiune nu s-a oprit atunci când i s-a cerut acest lucru de către o navă de război rusă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia a declarat că a tras focuri de avertisment cu arme automate asupra navei Sukru Okan, sub pavilion Palau, după ce aceasta nu a răspuns la somaţia de oprire, deşi nu a fost clar de ce nava a fost abordată atât de aproape de Turcia.

Într-o înregistrare video publicată de Ministerul rus al Apărării, membrii echipajului pot fi văzuţi îngenuncheaţi pe punte, cu mâinile pe cap, în timp ce un elicopter rusesc Ka-29 se apropie. Alte imagini asemănătoare, a căror origine nu e clară, dar care fuseseră răspândite de mediile ucrainene, apăruseră deja încă de luni:

Imaginile publicate marţi de Ministerul rus al Apărării par a fi filmate cu o cameră de corp a unităţii navale. Ele arată militari ruşi cu arme automate care verifică nava şi intră pe punte.

"Opriţi maşina, opriţi maşina", spune unul dintre ruşii înarmaţi, în timp ce membrii echipajului îşi pun mâinile pe cap şi îngenunchează în faţa armelor ruseşti.

"Păstraţi-vă calmul şi ascultaţi-mă", spune un alt rus.

"Bună ziua, domnule. Sunt ofiţer de marină rus - vă rog să nu-mi filmaţi grupul", se aude spunând o voce.

Videoclipul arată, pe de altă parte, barierele lingvistice.

Într-o secvenţă, un rus întreabă: "Vorbeşti engleză?".

"Da, vorbesc în engleză", răspunde unul dintre membrii echipajului.

Ofiţerul rus îl întreabă apoi pe căpitan, prin intermediul unui traducător al echipajului, de ce nava nu s-a oprit atunci când i s-a cerut acest lucru.

Membrul echipajului care traducea pentru căpitan indică faptul că acesta nu a înţeles cererea ruşilor de a se opri.

"Voi, înţeleg rău", spune membrul echipajului în engleză.

"Mulţumesc, vă doresc o zi bună, domnule", spune ofiţerul rus în timp ce pleacă.

"În timpul activităţilor de inspecţie desfăşurate, activitatea echipei de inspecţie s-a desfăşurat cu profesionalism, în conformitate cu cerinţele documentelor internaţionale", a declarat Ministerul rus al Apărării. "După finalizarea activităţii echipei de inspecţie la bordul navei Sukru Okan, a fost întocmit un protocol de verificare, nava a continuat să se deplaseze spre portul Izmail", precizează ministerul.

Focurile de armă asupra unei nave comerciale au accentuat îngrijorările deja acute ale armatorilor, asigurătorilor şi comercianţilor de mărfuri cu privire la pericolele din Marea Neagră - principala rută pe care atât Ucraina, cât şi Rusia o folosesc pentru a-şi duce produsele agricole pe piaţă.

Reuters menţionează că nu a reuşit să ia legătura cu nava sau cu proprietarii acesteia pentru comentarii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.