Rusia a dezvoltat capacitatea de a lansa un atac vizând statele baltice în numai 24 de ore, ceea ce limitează opţiunile NATO de a răspunde, dacă nu are deja forţe militare desfăşurate în regiune, a avertizat luni serviciul lituanian de informaţii, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serviciul de spionaj a avertizat, în evaluarea sa anuală a ameninţărilor, că Rusia şi-a consolidat forţele în regiunea Kaliningrad, anul trecut, ceea ce a redus timpul necesar pentru lansarea unui atac. Printre măsurile luate de Moscova se numără desfăşurarea de aeronave de luptă Su-30 şi de sisteme de rachete ce pot ataca nave aproape oriunde în Marea Baltică.

„Acesta este un semnal că NATO trebuie să îşi îmbunătăţească viteza de decizie”, a spus ministrul lituanian al Apărării, Raimundas Karoblis, în marja prezentării raportului. „Timpul de reacţie al NATO nu este atât de rapid pe cât ne-am dori să fie”, a adăugat el.

Anul acesta, NATO desfăşoară aproximativ 1.000 de militari în fiecare dintre statele baltice şi în Polonia, ce se vor alătura contingentelor mai mici americane aflate deja în regiune.

„Forţa este adecvată pe termen scurt, dar pe termen mediu, am vrea o capacitate mai mare, şi nu numai trupe terestre, ci şi (sisteme – n.r.) de apărare aeriană şi capacităţi de a contracara orice blocadă”, a explicat Karoblis.

Rusia monitorizează şi blochează frecvenţe radio folosite de piloţi NATO deasupra Mării Baltice şi foloseşte nave comerciale şi de cercetare pentru supraveghere, se mai arată în raport.

De asemenea, serviciul de informaţii a atras atenţia că există riscul unor „incidente deliberate sau accidentale” implicând trupele ruse şi belaruse care iau parte la exerciţii militare planificate pentru luna martie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins temerile ca o nouă exacerbare a sentimentului antirus. „Este o rusofobie totală, continuă rusofobia isterică”, a spus el în conferinţa de presă zilnică. „Moscova a susţinut întotdeauna relaţii bune cu statele baltice”, a adăugat Peskov.

Lituania, Letonia şi Estonia, anexate de Uniunea Sovietică în anii ’40, dar în prezent parte a NATO şi UE, sunt din ce în ce mai îngrijorate de Rusia, după anexarea Crimeei, în 2014. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.