Ruşii sunt chemaţi la urne duminică pentru alegerile regionale în plin scandal de otrăvire al opozantului numărul unu, Alexei Navalnîi, ai cărui susţinători fac apel la "un vot inteligent" pentru a-i îndepărta pe candidaţii puterii, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 41 de regiuni din cea mai mare ţară din lume, alegătorii sunt chemaţi să-şi aleagă guvernatorii, adunările regionale sau municipale, precum şi patru deputaţi în Parlamentul naţional. 

Autorităţile au autorizat un scrutin în trei zile şi secţii de votare în aer liber, oficial pentru a limita riscul legat de coronavirus. 

Anul acesta, campania a fost dinamizată de prezenţa opozanţilor, în special la Novosibirsk (Siberia), al treilea oraş al ţării, unde o alianţă inedită de 30 de candidaţi independenţi, între care susţinători ai lui Navalnîi, luptă împotriva Rusiei Unite, partidul lui Vladimir Putin. 

Campania a fost în special activă, cu mari panouri publicitare în oraş care arătau chipurile candidaţilor, în special pe cele din noile partide. "Spune-le nu!" şi "Votează pentru schimbarea sistemului" au fost cele mai vizibile slogane.                

Cu excepţia Rusiei Unite şi a tradiţionalelor Partide comuniste şi LDPR (naţionalist), la alegeri sunt şi patru candidaţi din noi formaţiuni - axate pe conservatorism, antreprenoriat, ecologie sau noi tehnologii - însă ar fi încurajate de putere pentru a diviza electoratul.  

Într-un context economic şi social dificil, de acuzaţii de corupţie şi de o reformă a pensiilor nepopulară în 2018, partidul lui Vladimir Putin s-a erodat, având doar 30% din intenţia de vot, potrivit ultimelor sondaje.        

Aceste alegeri regionale şi locale au loc cu un an înaintea celor legislative din septembrie 2021.                

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.