Rusia a anunţat marţi că nu se aşteaptă la ”progrese majore” diplomatice ruso-americane la summitul de la 16 iunie în care se întâlnesc pentru prima oară preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin, pe fondul unor tensiuni între cele două ţări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu ne facem iluzii şi nu încercăm să dăm impresia că vor avea loc un progres major sau decizii istorice, care să conducă la schimbări fundamentale”, anunţă într-o conferinţă de presă online, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

”Însă faptul însuşi că va avea loc o conversaţie între liderii principalelor două puteri nucleare este important şi trebuie să încurajăm acest lucru în toate modurile posibile”, a declarat el presei, în urma unei reuniuni online cu omologii săi din cadrul BRICS - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

Joe Biden şi Vladimir Putin urmează să se întâlnească, pentru prima oară, la Geneva, la 16 iunie, în finalul unui turneu în Europa al preşedintelui american, la summiturile anuale ale NATO şi G7, în contextul în care relaţia celor doi rivali merge din rău în mai rău de ani de zile.

Washingtonul a sancţionat Moscova într-o serie de dosare - între altele cu privire la acuzaţii de amestec în alegerile prezidenţiale americane, atacuri informatice, spionaj, reprimări vizându-l pe opozantul politic rus Aleksei Navalnîi, o ameninţare militară a Ucrainei sau anexarea Crimeei ucrainene.

Rusia a răspuns prin numeroase contrasancţiuni, iar cele două puteri nu mai au, de mai multe sătptămâni, ambasadori una în capitala celeilalte

Moscova acuză NATO de faptul că acţionează militar la frontiere ruseşti, prin desfăşurarea unor trupe şi prin exerciţii, acuzaţii reitarate marţi de către Lavrov.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, Moscova reclamă de ani de zile ”să se înţeleagă cu privire la măsuri de dezescaladare, însă NATO ”nu favorizează discuţii normale”.

Cu toate acestea, întâniri în vederea pregătirii summitului de la Geneva au fost catalogate drept ”constructive” de către ambele părţi, în Islanda, în cadrul primei întâlniri faţă în faţă, în mai, a lui Lavrov cu omologul său american Antony Blinken.

Însă acest lucru nu a pus capăt unor schimburi de replici usturătoare între cele două părţi.

Joe Biden a promis duminică să-i spună lui Vladimir Putin vă Statele Unite ”nu vor sta cu braţele încrucişate”, în timp ce Rusia ”încalcă” drepturile omului.

Lavrov i-a replicat dând asigurări că Moscova este ”pregătită” să discute despre ”probleme care există în Statele Unite”, de exemplu ”urmăriri penale vizând persoane acuzate de revoltele de la 6 ianuarie”, când activişti pro-Trump au luat cu asalt Capitoliul.

”Se întâmplă lucruri cu adevărat interesante, inclusiv din punctul de vedere al drepturilor omului, din punctul de vedere al drepturilor opoziţiei, din punctul de vedere al protecţiei opoziţiei”, apreciază Lavrov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.