Rusia şi-a lansat cu succes luni, la aproape şase ani după ultimul test, racheta cu rază lungă de acţiune de nouă generaţie de tip Angara - prima dezvoltată în ţară de la căderea Uniunii Sovietice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unica lansare a unei rachete grele de tip Angara a avut loc la sfârşitul lui 2014, iar de atunci s-au acumulat o serie de întârzieri în acest program menit să înlocuiască vechile lansatoare de tip Proton, a căror tehnologie datează din anii '60.

Racheta a decolat luni, aşa cum s-a prevăzut, de la cosmodromul militar Pleseţk (nord), la ora 5.50 GMT (7.50, ora României).

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”La momentul prevăzut, la 12 minute şi 28 de secunde de la decolare, blocul orbital al rachetei de tip Angara A5 (...) s-a despărţit de cea de a treia treptă”, a anunţat într-un comunicat Agenţia spaţială rusă Roskosmos, care salută o lansare ”reuşită”.

”Zboară, la naiba!”, a scris pe twitter directorul Roskosmos Dmitri Rogozin, care postează o imagine cu racheta în poligon.

Racheta de tip Angara a fost concepută în vederea înlocuirii lansatoarelor de tip Proton, ale căror prime versiuni detează din anii '60 şi care au fost vitime ale mai multor eşecuri în ultimii ani.

O comisie de anchetă a descoperit ulterior defecte la majoritatea motoarelor produse pentru racheta cu rază lungă de tip Proton.

Angara foloseşte totodată o tehnologie ”mai curată”, fiind propulsată cu un amestec de kerosen şi oxigen lichid, mult mai puţin poluant decât combustibili toxici folosiţi în cazul ansatoarelor de tip Proton.

Progranul Angara a înregistrat însă întârzieri importante, iar calendarul stabilit de către autorităţile ruse la momentul primului test, în 2014, nu a fost respectat.

Racheta care a decolat luni ar fi urmat să zboare prima oară la 3 noiembrie, o dată amânată în mai multe rânduri.

Sectorul spaţial rus - un motiv al unei imense mândrii în epoca sovietică - se confruntă cu dificultăţi importante de la căderea fostei URSS, în 1991.

Ultimii ani au fost marcaţi de mai multe scandaluri de corupţie şi o serie de lansări ratate, inclusiv una a unui zbor locuit care, din fericire, nu a avut consecinţe în privinţa celor doi astronauţi, care au putut să se catapulteze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.