Moscova se pregăteşte de o eventuală deconectare de la Internetul mondial, iar exerciţii în domeniul securităţii cibernetice au avut loc în Rusia, după un scenariu al unei iniţiative defensive a Moscovei sau al unei măsuri impuse din exterior, în contextul Războiului rus din Ucraina şi sancţiunilor impuse de Occident, dezvăluie ziarul rus Kommersant.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O izolare a Internetului rus de restul lumii ar fi fost luată în calcul de Kremlin în martie, după lansarea ”operaţiunii militare speciale” în Ucraina, dezvăluie Kommersant, scrie Le Figaro.

Mai multe exerciţii în domeniul securităţii cibernetice au avut loc în acest an, la care au participat bănci, operatori în domeniul telecomunicaţiilor şi unele dintre cele mai mari societăţi în domeniul Internetului, în vederea testării capacităţii de a funcţiona în mod autonom a reţelei ruseşti.

Potrivit Kommersant, aceste exerciţii sunt justificate de situaţia geopolitică.

Vicepremierul rus Dmitri Cernîşenko declară cotidianului că numărul atacurilor cibernetice a crescut cu 80% în 2022.

”Anul trecut, sectorul financiar a fost ţinta principală, iar anul acesta este vizat sectorul public”, precizează el.

Împotriva acestor ameninţări, un plan de deconectare a Internetului a fost luat în calcul în primăvară de către operatorul rus Rostelecom, dezvăluie Kommersant.

”Dacă Rusia este deconectată de la punctele de schimb europene, ea îşi va redirecţiona traficul de Internet către Asia”, declară un expert citat de cotidian.

Proiectul unui Internet ”suveran” - evocat în mai multe rânduri de către preşediontele rus Vladimir Putin - a fost eclipsat în ultimele luni de restricţii de acces la anumite site-uri - Twitter şi Instagram.

O izolare digitală a Rusiei - în măsura în care poate fi realizată - ar accentua controlul statului asupra datelor personale şi libertăţilor individuale şi alimentează temeri ale unor experţi şi apărătorio ai drepturilor omului.

Din interiorul Rusiei, mai mulţi furnizori de acces la traficul de Internet, ca de exemplu LINX, şi-au deconectat deja serviciile Rostelecom sau MegaFon.

De asemenea, ”furnizorul de cloud american Clouflare a refuzat să coopereze cu Federaţia rusă, însă Departamentul de Stat (american) a îndemnat ca Rusia să nu fie deconectată de la Internet”, scrie Kommersant.

Marii actori de stat - şi mai ales serviciile de informaţii - preferă posibilitatea de a obţine informaţii şi nu lipsa datelor.

Începând din martie, autorităţile ruse au luat măsuri să protejeze site-uri de stat. Toate site-urile de web ale serviciilor publice au fost îndemnate să treacă numele de domeniu rus, să renunţe la găzduiri în străinătate şi să-şi consolideze politica parolelor.

Însă şase luni mai târziu aceste constrângeri au fost ignorate de către site-uri de stat regionale, care continuă să folosească coduri descărcate din străinătate, potrivit Kommersant.

Ziarul explică acest lucriu prin faptul că amenzile sunt mici, de aproximativ 5.000 de ruble (83 de euro).

O deconectare a segmentului rus al Internetului de la World Wide Web ar avea consecinţe asupra concetivităţii întregii reţele mondiale, potrivit unor experţi.

”Traficul din Kazahstan şi din anumite părţi ale unor ţări asiatice trec prin Federaţia rusă”, explică un expert, Ivan Begtin.

În pofida faptului că există modele de Internet închis - în Ira şi în China -, un ”shutdown” este puţin probabil în Rusia, estimează expertul, care consideră că va avea loc o şi mai mare ”înăsprire internă a restricţionării accesului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.