Rusia a anunţat vineri că interzice intrarea pe teritoriul său unui număr de 500 de cetăţeni americani, printre care şi fostul preşedinte Barack Obama, ca măsură de răspuns la sancţiunile impuse de Washington împotriva sa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul Rusiei survine în contextul în care Statele Unite au plasat vineri "peste 300" de entităţi - persoane, companii, nave şi avioane din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia - pe lista lor neagră, potrivit Departamentului Trezoreriei şi Departamentului de Stat.

"Ca răspuns la sancţiunile anti-ruse, impuse în mod regulat de administraţia Biden (...) intrarea în Federaţia Rusă este interzisă pentru 500 de americani", a anunţat Ministerul de Externe, adăugând că Barack Obama se află pe listă.

 "Washingtonul ar fi trebuit să ştie de mult timp că nicio acţiune ostilă împotriva Rusiei nu va rămâne fără răspuns", a declarat Ministerul rus de Externe.

Printre personalităţile cărora li se va interzice acum intrarea în Rusia se numără prezentatorii sau gazdele mai multor canale de televiziune americane: Stephen Colbert, Jimmy Kimmel şi Seth Meyers, Erin Burnett (CNN), Rachel Maddow şi Joe Scarborough (MSNBC). Rusia a anunţat că pune pe lista neagră membri ai Congresului american, institute de cercetare "implicate în răspândirea de atitudini rusofobe şi informaţii false", precum şi şefii companiilor care "furnizează arme Ucrainei".

Rusia a declarat, pe de altă parte, ONG-ul ecologist Greenpeace drept organizaţie "indezirabilă" pe teritoriul său, o decizie calificată drept "absurdă" de organizaţie.

În acelaşi comunicat, Rusia a anunţat că interzice din nou o vizită consulară la jurnalistul american Evan Gershkovich, arestat în martie, după ce Washingtonul a refuzat să elibereze vize unor jurnalişti ruşi în aprilie.

De la începutul ofensivei din Ucraina, autorităţile ruse au accelerat foarte mult reprimarea vocilor critice. Departe de a se limita la opoziţia politică, această represiune afectează toate domeniile, cum ar fi cercurile culturale şi organizaţiile de mediu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.