Rusia încalcă un acord istoric în domeniul controlului armamentului, a acuzat luni Alianţa Nord-Atlantică, precizând că a încercat în mai multe rânduri să obţină informaţii despre un nou sistem rus de rachete, însă fără rezultat, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

NATO şi-a exprimat încă de anul trecut îngrijorarea faţă de faptul că acest sistem rus de rachetă - 9M729 - care poate fi dotat cu focoase nucleare, încalcă Tratatul INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) din 1987.

Acest pact încheiat între Rusia şi Statele Unite interzice o întreagă clasă de rachete de croazieră balistice, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.000 de kilometri.

”În absenţa oricărui răspuns credibil din partea Rusiei cu privire la acest nou tip de rachetă, aliaţii estimează că cea mai plauzibilă evaluare este că Rusia încalcă Tratatul INF”, a declarat luni o purtătoare de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, Oana Lungescu.

”Aliaţii continuă consultările”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, care nu a comentat ameninţarea preşedintelui american Donald Trump de se retrage din tratat.

Statele Unite sunt de departe cel mai mare şi mai influent membru al Alianţei.

Pe de altă parte, consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe John Bolton a început luni întâlniri cu oficiali ruşi de rang înalt, în cadrul unei vizite programate anterior la Moscova.

Aceste discuţii au luat altă direcţie, după ce Trump a declarat sâmbătă că se va retrage din Tratatul INF.

Un purtător de cuvânt al omologului său rus, Dmitri Peskov, a anunţat luni că Vladimir Putin se întâlneşte cu Bolton şi că abia aştepată să audă explicaţii cu privire la decizia lui trump de a se retrage din acest tratat nuclear.

Trump a acuzat Moscova că a încălcat prevederile acordului, care interzice atât Rusiei, cât şi Statelor Unite să deţină, producă sau testeze rachete nucleare de croazieră cu lansare de la sol cu rază intermediară de acţiune.

Peskov a declarat că Putin respinge aceste acuzaţii.

Retragerea Statelor Unite din Tratatul INF va face lumea un loc mai periculos”, a deplâns Peskov.

Bolton se află la Moscova într-o vizită de două zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.