Ministerul rus al Apărării a anunţat că a desfăşurat sisteme mobile de apărare antirachetă, în nordul ţării, pe o insulă din arhipelagul Kurile, un lanţ de insule situat strategic între Japonia şi peninsula rusă Kamceatka în privinţa cărora cele două ţări au dispute teritoriale, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Japonia revendică insulele Kurile de Sud, deţinute de Rusia, pe care Tokyo le numeşte Teritoriile Nordice. Este o dispută teritorială care datează de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când trupele sovietice le-au confiscat de la Japonia.

Sistemele ruseşti Bastion, care au rachete cu o rază de acţiune de până la 500 km, au fost desfăşurate pe insula Paramuşir, a declarat luni Ministerul rus al Apărării. "Militarii Flotei Pacificului vor veghea 24 de ore din 24 pentru a controla zona de apă adiacentă şi zonele strâmtorii", a precizat ministerul condus de Serghei Şoigu.

Ministerul a mai anunţat că pe Paramuşir a fost instalată o tabără militară cu facilităţi care permit serviciul pe tot parcursul anului - cazare, recreere şi hrană pentru personal.

Această desfăşurare vine la un an după ce Rusia a instalat sistemele Bastion pe insula Matua, din partea centrală a lanţului Kurilelor, a precizat ministerul într-un comunicat.

Secretarul general al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că guvernul de la Tokyo va monitoriza îndeaproape activitatea militară rusă, adăugând că aceasta s-a intensificat în regiunile din Orientul Îndepărtat, în tandem cu invazia Moscovei în Ucraina. Grupul de reflecţie Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, cu sediul la Washington, nota într-un raport din septembrie că, umbrită de invazia din Ucraina, militarizarea Insulelor Kurile de către Moscova "a trecut în mare parte neobservată".

"Măsurile luate de Rusia pentru a-şi spori prezenţa sugerează că insulele vor continua să joace un rol periculos pentru viitorul relaţiilor ruso-japoneze, iar Japonia şi Statele Unite ar trebui să-şi intensifice consultările cu privire la activităţile Rusiei în regiune", se spune în raport.

Japonia s-a alăturat aliaţilor occidentali în aplicarea de sancţiuni economice împotriva Rusiei după ce aceasta a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina în ceea ce Moscova numeşte o "operaţiune militară specială".  Ca urmare, Rusia s-a retras din discuţiile pentru un tratat de pace cu Japonia şi a îngheţat proiectele economice comune legate de disputatele insule Kurile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.