Rusia a deschis joi votul anticipat în teritoriile din Ucraina pe care le ocupă, în cadrul unor alegeri organizate în numeroase regiuni ruseşti - prevăzute la 10 septembrie -, potrivit agenţiei ruse oficiale de presă Tass, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moscova ocupă un pic mai puţin de 20% din teritoriul Ucranei - şi anume Peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, aproape întreaga regiune Lugansk şi o parte a regiunilor Doneţk, Zaporojie şi Herson, a căror anexare a revenicat-o în septembrie.

Scrutine în aceste regiuni - denunţate de către Ucraina - urmează să aibă loc efectiv la 10 septembrie.

Însă autorităţile de ocupaţie organizează un ”vot anticipat” - începând de joi - în regiunile Doneţk şi Zaporojie şi - începrând de la 2 septembrie - în regiunile Herson şi Lugansk.

Este vorba despre desemnarea deputaţilor regionali şi aleşilor municipali.

În pofida unor condamnări ale Occidentului, Rusia a proclamat anexarea acestor teritorii în septembrie 2022, în urma a ceea ce Moscova a prezentat drept nişte ”referendumuri”.

Comunitatea internaţională nu recunoaşte rezultatele acestor ”simulacre”.

La aproape un an de atunci, Rusia mai controlează doar parţial aceste regiuni, în care confruntări armate fac ravagii.

Ucraina desfăşoară o vastă contraofensivă pe un front de aproape 1.000 de kilometri lungime şi speră la o străpungere în zona Robotîne, în regiunea Zaporojia.

Numeroase regiuni ruseşti urmează să voteze la 10 septermbrie pentru a-şi desemna guvernatorii, parlamentarii regionali sau consiliile municipale.

Nicio opoziţie reală nu este reprezentată în acestea, în contextul în care regimul Putin depune eforturi să eradicheze orice voce critică în timpul ofensivei sale în Ucraina.

Cei mai cunoscuţi opozanţi ruşi se află în închisoare sau în exil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.