Unul dintre principalii opozanţi ai lui Vladimir Putin care se mai află în Rusia, Vladimir Kara-Murza, a obţinuit marţi o condamnare a Moscovei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), după ce aceasta i-a anulat o candidatură în alegeri regionale pe motiv că avea dublă cetăţenie, rusă şi britanică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Candidatura în alegerile regionale a lui Vladimir Kara-Murza - în prezent încarcerat din cauză că a denunţat Războiul rus în Ucraina - a fost invalidată de către tribunale ruseşti ”numai pe motivul dublei sale cetăţenii” în acest dosar, în 2013, potrivit CEDO.

Vladimir Kara-Murza are cetăţenia rusă de la naştere şi a obţinut cetăţenia britanică după ce s-a mutat în Regatul Unit împreună cu mama sa, pe când avea vârsta de 15 ani, precizează Curtea.

Opozantul s-a plâns de faptul că interdicţia care i-a fost impusă afectează, în opinia sa, ”un număr mare de cetăţeni ruşi, pentru că mulţi au obţinut cetăţenia altor ţări, care s-au format după implozia Uniunii Sovietice”, precizează Curtea.

CEDO îi dreptate, în hotărârea sa, lui Kara-Murza şi conchide că Moscova a încălcat Articolul 3 al Protocolului nr. 1, care garantează dreptul la alegeri libere.

Vladimir Kara-Murza a fost arestat în aprilie, după ce a criticat în mai multe rânduri, pe reţele de socializare, intervenţia militară a Rusiei în Ucraina.

El riscă până la zece ani de închisoare.

Moscova l-a plasat, de asemenea, pe lista ”agenţilor străini”, o desemnare infamantă care aminteşte de ”duşmanii poporului” din timpul URSS.

Vladimir Kara-Murza, în vârstă de 41 de ani, este un fost jurnalist apropiat opozantului Boris Nemţov, asasinat în apropiere de Kremlin în 2015, şi opozantului Mihail Hodorkovski, un fost oligarh devenit un critic al lui Vladimir Putin.

El este unul dintre ultimii opozanţi importanţi care mai trăiesc în Rusia şi acuză că a fost otrăvit, în două rânduri - în 2015 şi 2017 -, din cauza activităţilor sale politice.

Rusia a ieşit la 16 septembrie din Consiliul Europei (CoE) şi braţul judiciar al acestuia - CEDO -, din care a fost dată afară, din cauza invaziei Ucrainei.

Moscova rămâne tributară tuturor încălcărilor Convenţiei europene a drepturilor omului pe care le-a comis până la 16 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.