Rusia a cerut Consiliului de Securitate al ONU să analizeze joi sancţiunile impuse Coreei de Nord, au informat diplomaţii, o decizie care vine după ce o întâlnire dintre oficiali americani şi nord-coreeni de la New York de săptămâna aceasta s-a amânat, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nu este deocamdată clar de ce Rusia a cerut discutarea acestei probleme, deşi ministerul de Externe chinez a informat luna trecută că Moscova, Beijingul şi Phenianul cred că este necesară ajustarea sancţiunilor ONU la momentul potrivit.

Consiliul de Securitate, format din 15 membri, a înăsprit sancţiunile asupra Coreei de Nord in 2006 până în prezent pentru a încerca să taie fondurile pentru programul nuclear al Phenianului.

China şi Rusia consideră că ONU ar trebui să recompenseze Nordul pentru progresele făcute după ce preşedintele american, Donald Trump s-a întâlnit cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un la un summit în Singapore în iunie şi au căzut de acord să lucreze pentru a se ajunge la dezarmarea nucleară.

Totuşi, Statele Unite şi alte ţări occidentale au precizat că sancţiunile trebuie să fie implementate până când există o dezarmare nucleară completă. Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a acuzat în trecut Rusia că nu respectă sancţiunile ONU privind Coreea de Nord.

Mike Pompeo, Secretarul de Stat american, trebuia să se întâlnească cu oficialul nord-coreean Kim Yong Chol la New York joi pentru a stabili detaliile unui al doilea summit. Însă Departamentul de Stat al SUA a anunţat miercuri că întâlnirea va fi reprogramată, fără să ofere un motiv.

Ministrul de Externe al Coreei de Nord, Ri Yong-ho, a informat ONU în septembrie că sancţiunile duc la o lipsă de încredere faţă de SUA şi că Nordul nu va renunţa la armele sale nucleare în aceste condiţii.

În iulie, Rusia şi China au amânat o cerere a SUA de a înceta exporturile de petrol prelucrat către Coreea de Nord, cerând mai multe detalii privind acuzaţiile americanilor, care susţineau că Phenianul a încălcat sancţiunile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.