Rusia a cerut Consiliului de Securitate al ONU să lanseze o anchetă internaţională privind o presupusă implicare a Statelor Unite într-o presupusă dezvoltare a unor arme biologice în Ucraina, a anunţat Ministerul rus de Externe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rusia nu a avut de ales decât să-i trimită o plângere preşedintelui Consiliului de Securitate al ONU prin care cere lansarea unei anchete internaţionale” cu privire la ”activităţi militare biologice ale Statelor Unite pe teritoriul ucrainean”, a anunţat joi ministerul rus într-un comunicat.

Ministerul precizează că cererea este însoţită de un proiect de rezoluţie în acest sens.

Imediat după invazia Ucrainei de către Rusia, la sfârşitul lui februarie, Moscova a acuzat Washingtonul de faptul că a finanţat un program de înarmare biologică în Ucraina şi a susţinut că a găsit probe în acest sens în laboratoare ucrainene.

Ministerul rus al Apărării susţine că obiectivul acestor cercetări era ”să creeze un mecanism de propagare furtivă de patogeni mortali”.

Moscova a lansat aceste acuzaţii în mai multe rânduri, în cadrul unor reuniuni ale Consiliului de Securitate al ONU.

Statele Unite şi Ucraina au dezminţit existenţa vreunor laboratoare destinate producerii de armament biologic în Ucraina.

Rusia a acuzat Statele Unite, în 2018, de faptul că efectuau în secret experimente biologice într-un laborator din Georgia, altă fostă republică sovietică care, la fel ca Ucraina, vrea să adere la NATO şi Uniunea Europeană (UE).

Washingtonul a respins, prin ambasadoarea sa la ONU, ”o invenţie pură”.

”Noi ştim toţi că aceste afirmaţii sunt o invenţie pură, lansată fără nicio urmă de probă”, denunţă Linda Thomas-Greenfield.

”Dar trebuie să profit de această ocazie pentru a clarifica lucrurile: Ucraina nu are niciun program de înarmare biologică (...). Statele Unite nu au niciun program de înarmare biologică” , a subliniat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.