Rusia va încerca marţi să revină în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, un test pentru ceea ce Moscova susţine că este un sprijin liniştit, în ciuda criticilor aprinse ale Occidentului privind invazia sa în Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia, care a fost exclusă din organismul cu sediul la Geneva după ce a invadat Ucraina anul trecut, va fi luată în considerare într-un vot al Adunării Generale pentru un nou loc pentru mandatul 2024-2026.

Votul are loc la doar câteva zile după ce un atac cu rachete ruseşti asupra satului ucrainean Groza a ucis peste 50 de persoane, deşi atenţia globală s-a îndreptat de atunci către războiul dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas. Ambasadorul Albaniei, care candidează împotriva Rusiei şi a criticat dur invazia din Ucraina, a declarat că Adunarea Generală a ONU "are o alegere importantă" pentru a "demonstra că nu este pregătită să ia un piroman în locul unui pompier".

"Agresorii vecinilor lor, ucigaşii de oameni nevinovaţi, distrugătorii intenţionaţi de infrastructură civilă, porturi şi silozuri de cereale, cei care deportează copii şi se mândresc cu acest lucru, cei care folosesc tortura şi violenţa sexuală ca arme, cei care nu respectă în mod flagrant legea drepturilor omului nu au ce căuta în Consiliul pentru Drepturile Omului", a declarat ambasadorul Ferit Hoxha în cadrul unei sesiuni a Consiliului de Securitate.

Cei 47 de membri ai Consiliului pentru Drepturile Omului sunt repartizaţi pe regiuni, iar fiecare grup regional mare îşi preselectează de obicei candidaţii, pe care Adunarea Generală îi aprobă apoi. Însă, în acest an, două grupuri au mai mulţi candidaţi decât locurile disponibile.
 
În America Latină, Brazilia, Cuba, Republica Dominicană şi Peru se luptă pentru trei locuri, iar în Europa de Est, Albania, Bulgaria şi Rusia caută două locuri. Votul va avea loc prin vot secret, ceea ce testează afirmaţia Rusiei că are sprijin privat în ţările în curs de dezvoltare, obosite de sprijinul de miliarde de dolari acordat de Occident Ucrainei.
 
În aprilie 2022, 93 de ţări au votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliu, în timp ce 24 s-au opus. Acest vot împotriva Rusiei a fost mai puţin dezechilibrat decât alte rezoluţii care apără integritatea teritorială a Ucrainei, care au atras aprobarea a aproximativ 140 de ţări.
 
Voturile pentru Consiliul pentru Drepturile Omului sunt mai complicate, deoarece unele ţări ale căror propriile dosare se confruntă cu o examinare minuţioasă nu se simt în largul lor să autorizeze repercusiuni.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.