Serviciul rus de securitate (FSB) anunţă joi că a arestat trei spioni ucraineni, dintre care unul pregătea un ”atac” cu explozivi, în toiul unor tensiuni între cele două ţări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

FSB nu precizează în ce regiuni şi la ce dată au fost arestaţi presupuşii spioni ucraineni.

Doi dintre ei ”au sosit în Rusia pentru a culege informaţi şi a realiza înregistrări foto şi video ale unor instalaţii de o importanţă strategică vitală şi a unor infrastructuri de transport”, arată FSB într-un comunicat.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”O armă cu ţeavă scurtă şi o armă automată, dar şi echipament de protecţie individuală au fost găsite în vehiculul pe care-l foloseau”, precizează serviciul.

Potrivit FSB, cei doi bărbaţi ”au mărtursit că au fost recrutaţi” de către Servciile ucranene de securitate (SBU) cu 10.000 de dolari.

Al treilea presupus spion ”a fost arestat în flagrant delict, cu mijloace de distrugere, în timp ce se ducea la locul crimei”.

Potrivit FSB, acest presupus agent a fost arestat având asupra sa două dispozitive explozive improvizate echivalând 1,5 kilograme de trinitrotoluen (TNT).

El ”a traversat ilegal frontiera rusă” şi urma să ”echipeze ascunzători” de explozivi.

Servciile ucrainene de securitate SBU dau asigurări că aceste arestări fac parte dintr-un ”război hibrid” şi din ”propaganda informaţională” a Rusiei.

Ele dau asigurări că au ”expus aproximativ 50 de agenţi” ruşi în Ucrana anul acesta, dintre care doi ”prinşi în flagrant delict” şi că au înregistrat aproximativ 5.000 de atracuri cibernetice ale Moscovei.

FSB a anunţat tot joi o condamnare - în alt dosar - a unui presupus ofiţer din cadrul serviciilor militare de informaţii ucrainene la şase ani de închsoare, de către un tribunal rus.

Acest presupus agent, arestat în iulie, a fost găsit vinovat de faptul că a ”coordonat pregătirea şi supervizarea unui grup de sabotaj, trimis pe teritoriul rus din Ucraina”.

Acest grup de patru persoane, arestate în 2016, avea ca misiune să arunce în aer ”turnul de transmisiune radio-televizată central din Crimeea, un centru mobil de turbină cu gaz, un depozit de carburant şi catargul Centrului radio din Crimeea al Flotei ruse la Marea Neagră”, potrivit Moscovei.

Rusia anunţă cu regularitate arestarea unor persoane pe care le prezintă drept spioni sau ”sabotori” care lucrează pentru Ucraina, mai ales în Crimeea, o peninsulă ucraineană pe care a anexat-o în 2014.

Arestările anunţate joi intervin în toiul unor tensiuni între cele două ţări. Kievul spune că se teme de o invazie iminentă, în timp ce Moscova este acuzată de comasarea unor trupe la frontiera ruso-ucraineană.

Rusia dezminte orice veleitate belicoasă şi acuză, în schimb, Ucraina de faptul că constituie o ”ameninţare” la adresa sa, şi acuză totodată NATO de faptul că vrea să se extindă până la frontierele ruseşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.