Comisarul rus pentru Drepturile Copilului, Maria Lvova-Belova, a anunţat sosirea la Moscova a 100 de copii din republica separatistă Doneţk, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şaptezeci şi şapte dintre ei au ajuns cu avionul după ce au decolat din oraşul de graniţă Rostov-pe-Don, iar ceilalţi douăzeci şi trei au fost nevoiţi să ia trenul din oraşul Kursk.

Abia ajunşi pe teritoriul Rusiei, copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani, care de cele mai multe ori sunt orfani în urma războiului din Ucraina, au primit cetăţenia rusă printr-o procedură rapidă. Ei trebuie apoi să urmeze o ”pregătire psihologică şi socială” care îi ”ajută” să depăşească trauma lăsată de război, înainte să aleagă o familie adoptivă dintre trei sau patru familii, au explicat autorităţile ruse.

Acest transfer nu este un eveniment izolat. În luna mai, Maria Lvova-Belov a anunţat că 190.000 de copii ucraineni au fost transferaţi din regiunile ocupate din Ucraina în Rusia.

Pe 8 septembrie, subsecretarului general al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, a acuzat ”Rusia de ”numeroase încălcări ale drepturilor omului” pentru că a organizat un sistem de „transferuri forţate ale copiilor neînsoţiţi pe teritoriul ocupat de Rusia sau chiar în Federaţia Rusă însăşi” prin ”centre de triaj”.

La rândul lor, autorităţile ucrainene au descris aceste deplasări forţate ale populaţiei drept ”genocid împotriva naţiunii ucrainene”.

Dmitro Lubinets, apărătorul drepturilor omului din Parlamentul ucrainean încearcă în prezent să aducă înapoi în ţară copiii trimişi în Rusia.

Până în prezent, 51 de copii s-ar fi întors în Ucraina datorită efoturilor sale.

Maria Lvova-Belova, coordonatorul sistemului de transfer al populaţiei, a fost sancţionată de Regatul Unit, Canada, Australia şi Uniunea Europeană şi de Statele Unite.

Ea a reacţionat argumentând că plasarea în familii de plasament a orfanilor ucraineni este o măsură necesară pentru ”binele lor”.

În total, alături de adulţi, peste 2,5 milioane de ucraineni au ajuns teritoriul rusesc, de bunăvoie sau cu forţa, de la izbucnirea războiului pe 24 februarie, potrivit Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.