Rusia a "protestat vehement", vineri, faţă de arestarea a 14 cetăţeni ruşi în Polonia, acuzaţi de participare la o "reţea de spionaj", printre care şi un jucător de hochei, caz pentru care Moscova a cerut "explicaţii", potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ne exprimăm protestul nostru ferm faţă de Varşovia. Cerem ca Rusia să primească imediat explicaţii complete", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de agenţiile de presă TASS şi Ria Novosti.

Jucătorul unei echipe poloneze de hochei din prima divizie a fost luat în custodie în regiunea Silezia din sudul Poloniei, au precizat procurorii într-un comunicat. Numele jucătorului şi al echipei sale nu au fost date publicităţii. Procurorii au spus că sportivul a ajuns în Polonia în octombrie 2021.

"Spionii ruşi cad unul după altul!", a scris pe Twitter ministrul Justiţiei, Zbigniew Ziobro. "Un spion care a acţionat sub acoperirea calităţii de sportiv a fost prins. Rusul era un jucător al unui club din prima divizie".

Potrivit procurorilor, acesta a desfăşurat activităţi care au inclus identificarea infrastructurii critice, pentru care a primit bani. El va fi menţinut în arest preventiv şi ar putea fi condamnat la până la zece ani de închisoare.

Ambasada Rusiei la Varşovia a precizat prin e-mail că "nu comentează astfel de subiecte".

În martie, Polonia a declarat că a destructurat o reţea de spionaj rusesc care opera în ţară şi a reţinut nouă persoane despre care a afirmat că pregăteau acte de sabotaj şi monitorizau rutele feroviare către Ucraina.

În aprilie, Polonia a declarat că a introdus o zonă de excludere temporară de 200 de metri în jurul terminalului său de gaz natural lichefiat (GNL) Swinoujscie, invocând preocupări legate de spionajul rusesc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.