Evenimentele de la Capitoliu au consacrat ruptura între Donald Trump şi loialul său vicepreşedinte Mike Pence, care se pregăteşte să asiste la depunerea jurământului lui Joe Biden şi la facilitarea transferului puterii între cele două administraţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spre deosebire de preşedintele republican în exerciţiu, care a anunţat într-un tweet că nu participă la ceremonia învestirii succesorului său, la 20 ianuarie, Mike Pence a anunţat că va participa.

Prezenţa vicepreşedintelui nu este o surpriză, iar Joe Biden a subliniat că este ”binevenit”, şi ilustrează o prăpastie care s-a căscat între preşedintele republican şi mâna sa dreaptă după certificarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, la 6 ianuarie.

Donald Trump şi Mike Pence nu şi-au mai vorbit, dezvăluie presa americană, din această zi marcată de de pătrunderea violentă a susţinătorilor preşedintelui în Capitoliu, soldată cu cinci morţi, care a şocat America şi a siderat lumea.

”SPÂNZURAŢI-L PE MIKE PENCE”

”Unul dintre cei mai loiali oameni ai lui Donald Trump este acum inamicul public numărul unu în universul” preşedintelui, a rezumat duminică, la ABC News, alesul republican din Camera Reprezentanţilor Adam Kinzinger.

În pofida presiunilor locatarului Casei Albe asupra sa, Mike Pence a anunţat miercuri, într-o scrisoare, că nu avea să se opună în Congres validării rezultatelor alegerilor prezidenţiale, declanţând furia preşedintelui şi susţinătorilor acestuia.

"Mike Pence nu a avut curajul să facă ceea ce ar fi trebuit să facă pentru a ne proteja ţara şi Constituţia”, îi reproşa Donald Trump în timp ce o hoardă de susţinători de-ai săi invada Capitoliul.

Înregistrări video publicate pe reţele de socializare surprind o mulţime compactă scandând ”Spânzuraţi-l pe Mike Pence” la intrarea în Capitoliu.

Alţi activişti au pătruns pe culoarele templului democraţiei americane şi au urlat că vicepreşedintele este un ”laş”, potrivit cotidianului The New York Times (NYT).

În timpul acestor evenimente haotice, vicepreşedintele s-a retras într-un buncăr, la capitoliu, împreună cu familia sa. Donald Trump nu l-ar fi sunat pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la securitatea sa, potrivit NBC News.

SUSŢINĂTOR LOIAL

Impasibil şi discret, Mike Pence este considerat, cu toate acestea, unul dintre cei mai loiali oameni ai lui Donald Trump.

El nu a răspuns îndemnurilor multor congresmeni, care exercită asupra sa presiuni să activeze cel de-al 25-lea Amendament al Constituţiei, care permite înlăturarea de la putere a unui preşedinte considerat ”inapt” să-şi exercite funcţia.

Înainte de a se dezlănţui împotriva sa, susţinătorii preşedintelui obişnuiau să-i salute loialitatea, iar criticii să-i denunţe linguşirile miliardarului newyorkez.

”El este solid ca o rocă. El a fost un vicepreşedinte fantastic”, spunea Trump despre el în vară.

Mike Pence, în vârstă de 61 de ani, a fost în cei patru ani de mandat o prezenţă calmă în mijlocul furtunii Trump.

Numit la conducerea celulei de criză cu privire la noul coronavirus în martie, el a făcut, tot anul, declaraţii măsurate despre acest subiect, departe de derapajele, aproximările şi provocările preşedintelui - având însă grijă să nu-l contrazică în mod frontal.

Un fapt notoriu - Mike Pence şi Donald Trump nu erau, la început, deosebit de apropiaţi, înainte ca acesta să-l desemneze drept partenerul său de cursă, în 2016.

Donald Trump s-ar fi gândit să-şi schimbe partenerul de cursă, însă a preferat să mizeze pe legăturile strţnse ale lui Mike Pence cu alegătorii albi, creştini, mai degrabă bătrâni, care au jucat un rol-cheie în victoria celor doi în 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.