Români care locuiesc în Malta au manifestat împotriva corupţiei duminică, în faţa Consulatului român din Valletta, în pofida faptului că Guvernul a abrogat ordonanţa care ar fi ferit numeroşi politicieni de urmăriri penale, relatează Times of Malta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit publicaţiei, Guvernul de la Bucureşti şi-a anulat planurile din cauza celor mai ample proteste de la îndepărtarea de la putere a fostului dictator Nicoale Ceauşescu, în 1989.

Români care tăiesc în Malta au purtat steagul ţării şi pancarte cu mesaje împotriva liderului Partidului Social Democrat (PSD) Liviu Dragnea, judecat într-un proces.

Premierul Sorin grindeanu a declarat că ordonanţa - care ar fi dezincriminat mai multe infracţiuni de corupţie într-o încercare de a scădea presiunea asupta închisorilor potrivit Gubernului - a fost abrogată duminică, la cinci zile după ce a fost aprobată de Cabinet.

Documentul ar fi intrat în vigoare la sfârşitul săptămânii viitoare.

Acest text, considerat de unii critici drept unul dintre cei mai importanţi paşi înapoi în reformă de când România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, ar fi dezincriminat infracţiuni însumând sub 200.000 de lei.

El ar fi pus capăt procesului în curs împotriva liderului PSD, considerat adevăratul deţinător al puterii din spatele Guvernului Grindeanu, care a preluat funcţia în urmă cu o lună. Zeci de politicieni din toate partidele ar fi beneficiat de această ordonanţă, scrie ziarul.

Nouă puteri occidentale, inclusiv Germania şi Statele Unite, s-au declarat profund îngrijorate de faptu că ordonanţa ar fi putut submina parteneriatele României în UE şi NATO, adaugă Times of Malta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.