Preşedintele iranian Hassan Rohani a dat asigurări miercuri că ţara sa rămâne ”pregătită să discute” cu Washingtonul, dacă Statele Unite ridică sancţiunile reimpuse Republicii islamice după ce au ieşit din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însă Rohani exclude negocieri bilaterale directe iraniano-americane. El a avut grijă să limiteze orice dialog cu Washingtonul la un cadru strict multilateral.

În acest stadiu, a subliniat preşedintele iranian, asemenea discuţii ar putea să aibă loc în cadrul unor întâlniri între Teheran şi membrii Grupului ”P5+1” al celor şase state care au încheiat cu Republica islamică acordul internaţional la Viena în 2015 - China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Gemania.

”Dacă ei sunt pregătiţi să pună de o parte sancţiunile, noi suntem pregătiţi să discutăm şi să negociem, inclusiv la nivel de conducători ai ţărilor 5+1”, a declaart Rohani într-un discurs transmis în direct de televiziunea de stat.

Rohani a făcut declaraţii similare în septembrie, înainte să se ducă la Adunarea Generală a ONU, la New York, unde ideea, susţinută de Franţa, a unei întâlniri între preşedintele iranian şi omologul său american Donald Trump nu s-a materializat.

Această nouă mână întinsă are loc în contextul în care Parisul şi Berlinul au ameninţat să activeze un mecanism de soluţionare a diferendelor prevăzut de Acordul de la Viena, susceptibil să trimită dosarul iranian nuclear în faţa Consiliului de Securitate al ONU, ceea ce, pentru Teheran, ar consacra moartea acordului.

”MINCIUNI ABSOLUTE”

Ea intervine de asemenea după ce aproximativ 100 de oraşe iraniene au fost cuprinse, la jumătatea lui noiembrie, de o contestare, în urma anunţului-supriză al unei scumpiri puternice a benzinei.

Autorităţile afirmă că au readus calmul după câteva zile de manifestaţii şi de violenţe, pe care le-au catalogat drept ”revolte” susţinute şi încurajate de ”inamicii” Republicii islamice, precum Statele Unite, Israelul sau Arabia Saudită.

Teheranul a respins marţi drept ”minciuni absolute” bilanţurile anumitor ONG-uri de apărarea drepturilor omului, ca Amnesty International, potrivit căreia ”cel puţin 208” contestatari au fost ucişi în reprimarea acestei contestări.

Preşedintele american a catalogat, în ceea ce-l priveşte, drept ”teribil” faptul că ”mulţi, mulţi oameni” au fost ”ucişi în Iran pentru simplul motiv că au manifestat”.

Potrivit Acordului de la Viena, Teheranul a acceptat să-şi reducă drastic activităţile nucleare, cu scopul de a le garanta natura exclusiv civilă, în schimbul ridicării unei părţi a sancţiunilor internaţionale care-i asfixiază economia.

Statele Unite au ieşit unilateral din acest pact, în mai 2018, după care au restabilit sancţiunile impuse Iranului, pe care le-au ridicat, iar de atunci le însăspresc neîncetat.

Reimpunerea sancţiunilor americane, care are ca efect tăierea Iranului de sistemul financiar internaţional şi oprirea exporturilor de petrol iranian, a aruncat Iranul într-o recesiune violentă.

PACT ”ÎNCĂLCAT”, ”CĂLCAT ÎN PICIOARE”

Potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), PIB-ul iranian ar urma să se contracte cu 9,5% anul acesta.

Rohani a catalogat sancţiunile americane drept ”nedrepte, crude, ilegitime, nepotrivite şi teroriste”, însă a dat asigurări că ţara sa ”nu a închis uşa negocierilor”.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care decide în ultim resort în problemele de securitate şi de politică externă, a închis, în septembrie, uşa oricăror discuţii directe între Statele Unite şi Iran.

Referitor la Acordul de la Viena, Rohani a reiterat poziţia iraniană, potrivit căreia Statele Unite ”au încălcat” pactul prin faptul că s-au retras în mod unilateral din el, iar celalte state-parte ”au călcat în picioare” acordul prin faptul că nu au făcut tot ceea ce au putut pentru a cruţa Iranul de consecinţele reimpuenrii sancţiunilor americane.

În ripostă faţă de ieşirea Statelor Unte din Acordul de la Viena, Iranul a început, în mai, să se retragă treptat din anumite angajamente pe care şi le-a asumat, sperând să exercite astfel presiuni asupra partenerilor săi, pentru ca aceştia să-l ajute să ocolească sancţiunile americane.

Iranul îmbogăţeşte de-acum uraniu la un nivel superior celui prevăzut de plafonul din Acordul de la Viena (3,67%) şi păstrează cantităţi de uraniu îmbogăţit şi de apă grea peste nivelurile interzise prin acest text.

”Chiar dacă suntem pe cale să ne reducem angajamentele, continuăm să acţionăm în cadrul” Acordului de la Viena, a declarat Rohani.

Invers, Parisul, Berlinul şi Londra îndeamnă Teheranul ”să revină asupra tuturor măsurilor contrare” acordului şi la aplicarea acestuia ”deplină şi în întregime”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.