Robotul mobil al Indiei a confirmat prezenţa sulfului pe suprafaţa polului sud al Lunii, unde sonda Chandrayaan-3 a aterizat la 23 august, a anunţat agenţia spaţială indiană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Robotul a confirmat, de asemenea, prezenţa aluminiului, calciului, fierului, cromului şi titanului pe suprafaţa lunară, potrivit Organizaţiei Indiene de Cercetare Spaţială.

"Instrumentul de spectrometrie LIBS de la bordul sondei spaţiale Chandrayaan-3 a efectuat primele măsurători ale compoziţiei elementare a suprafeţei lunare din apropierea Polului Sud", a anunţat luni într-un comunicat Organizaţia indiană de cercetare spaţială (ISRO).

"Aceste măsurători in situ confirmă fără ambiguitate prezenţa sulfului în regiune, ceea ce nu a fost posibil cu instrumentele de la bordul sateliţilor", a subliniat comunicatul.

Alte măsurători au arătat, de asemenea, prezenţa manganului, a siliciului şi a oxigenului.

Robotul mobil cu şase roţi, Pragyan ("înţelepciune" în sanscrită), va cerceta această zonă relativ necunoscută şi va transmite imagini şi date ştiinţifice în timpul misiunii de două săptămâni.

Praful lunar este diferit de cel de pe suprafaţa Pământului şi, în absenţa aerului pe Lună, acesta s-ar putea lipi de materialele roverului, afectând funcţionarea acestuia.

Polul sudic accidentat al Lunii este râvnit datorită gheţii, care s-ar putea dovedi a fi o sursă de combustibil, oxigen şi apă potabilă pentru viitoarele misiuni, însă terenul său accidentat face dificilă aselenizarea.

La 23 august, India a devenit prima ţară care a reuşit să aselenizeze o sondă spaţială în apropierea Polului Sud al Lunii, o zonă neexplorată, şi s-a alăturat clubului foarte restrâns de ţări care au realizat cu succes o aselenizare controlată. Înaintea Indiei, doar Statele Unite, Uniunea Sovietică şi China reuşiseră o astfel de operaţiune.

Cu câteva zile înainte ca sonda spaţială Chandrayaan-3 să atingă Polul Sud al Lunii, sonda rusă Luna-25 s-a prăbuşit în aceeaşi regiune într-o misiune eşuată.

În 2014, India a devenit, de asemenea, prima naţiune din Asia care a plasat o sondă spaţială pe orbita planetei Marte.

India intenţionează, de asemenea, să lanseze o misiune cu echipaj uman de trei zile în jurul Pământului până anul viitor. Există, de asemenea, planuri pentru o misiune comună cu Japonia pentru a trimite o sondă pe Lună până în 2025 şi o misiune pe Venus peste doi ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.