Premierul britanic Rishi Sunak îndeamnă duminică Occidentul să fie ”mai îndrăzneţ” şi să confişte activele ruseşti blocate pentru a le redistribui Ucrainei şi pledează să se trimită Kievului, într-o primă fază, dobânzile obţinute de pe urma acestor active, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să fim mai îndrăzneţi şi să confiscăm activele ruseşti în valoare de sute de miliarde (de dolari) blocate”, scrie şeful Guvernului de la Londra într-un editorial publicat în Sunday Times cu ocazia marcării a doi ani de la invazia Ucrainei de către Rusia.

”Asta începe prin luarea dobânzilor în valoare de miliarde (de solari) pe care le generează aceste active şi trimiterea lor Ucrainei”, subliniază Rishi Sunak.

”Iar apoi, în cadrul G7, ar trebui să găsim mijloace legale de a confisca activele însele şi să trimitem aceste fonduri Ucrainei”, continuă el.

”Ce omagiu al luptei lui Aleksei Navalnîi (ar fi) să se ceară socoteală statului rus pentru faptele sale!”, adaugă el, referindu-se la opozantul rus care a murit la 16 februarie într-o închisoare în Arctica.

Şefii de stat şi de guverne ai G7 cer guvernelor lor, într-un comunicat comun publicat sâmbătă, în urma unui summit virtual organizat de către preşedinţia italiană a Grupului Celor Şapte la Kiev, cu ocazia marcării a doi ani de la invazia rusă, să acţioneze ”pe toate căile posibile prin care activele suverane ruseşti ar putea să fie folosite pentru a susţine Ucraine, în conformitate cu sistemele noastre juridice şi dreptul internaţional”.

Ei reafirmă că ”activele suverane ruseşti din jurisdicţiile lor vor rămâne imobilizate până când Rusia va plăti pagubele cauzate Ucrainei”.

La 30 ianuarie, Uniunea Europeană (UE) - care a blocat active ale Băncii centrale a Rusiei în valoare de 200 de miliarde de euro - a ajuns la un acord asupra primei etape a unui plan de alocare a veniturilor generate de activele ruseşti în vedeea reconstrucţiei Ucrainei.

Opţiunea confiscării acestor bani şi consacrarea lor eforturilor reconstrucţiei Ucrainei este exclusă, din cauză că ar risca să zguduie pieţele internaţionale şi să slăbească euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.