Autorităţile suedeze au lansat luni un apel la vigilenţă în faţa riscului extrem de noi incendii din cauza caniculei, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la Oslo la Riga, ţările nordice şi baltice sunt devastate de mai multe săptămâni de căldură şi seceta care au cuprins pădurile, au ars păşunile şi au provocat scăderea nivelului apelor din marile lacuri. 

Suedia, care pe alocuri nu a înregistrat deloc precipitaţii în aproape trei luni şi care cunoaşte cea mai călduroasă lună iulie în două secole şi jumătate, a trebuit să facă apel la solidaritatea europeană pentru a lupta împotriva focului. 

Nu mai puţin de 25.000 de hectare au fost pârjolite sau continuă să ardă, ceea ce reprezintă de două ori suprafaţa oraşului Paris. 

Agenţia suedeză de protejare civilă MSB a înregistrat luni seară 25 de focare active pe întreg teritoriul, de două ori mai multe decât în urmă cu o zi. Însă cel puţin patru sunt scăpate de sub control şi previziunile meteo nu sunt în favoarea pompierilor. 

Riscul este "extrem" în special în partea meridională, unde termometrul ar putea atinge 35 de grade Celsius local în următoarele zile, fără speranţă de ploaie, a prevenit în cursul unei conferinţe de presă responsabilul operaţiunilor de la MSB, Britta Ramberg.

Potrivit agenţiei, interdicţia de a aprinde focuri sau grătare nu este respectată. "Fiţi responsabili! Dacă declanşaţi un incendiu, veţi fi pedepsiţi!", a prevenit ea. 

Pagubele provocate de incendiile de pădure ating 900 de milioane de coroane suedeze (87 de milioane de euro). 

În lipsa mijloacelor de intervenţie pentru a lupta contra incendiilor de astfel de amploare, Suedia a solicitat ajutorul vecinilor, activând Mecanismul european de protecţie civilă, precum şi Centrul euro-atlantic de coordonare a reacţiilor în caz de catastrofă, care depinde de NATO. 

Italia, Germania, Norvegia, Franţa şi Danemarca au răspuns apelului trimiţând forţe de intervenţie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.