Secretarul de Stat american Mike Pompeo este aşteptat miercuri în Turcia, după ce a obţinut de la conducătorii saudiţi asigurarea că vor să elucideze cazul jurnalistului Jamal Khashoggi, dispărut după ce a intrat pe 2 octombrie în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul turc de Externe a anunţat marţi că Pompeo efectuează o ”vizită de lucru” în Turcia, fără să menţioneze în mod explicit cazul lui Jamal Khashoggi.

Autorităţile saudite sunt suspectate că au pus să fie ucis Jamal Khashoggi, un jurnalist saudit în vârstă de 59 de ani, în conslatul din Istanbul. Ele neagă că sunt implicate în dispariţia sa.

Trimis la Riad de preşedintele Donald Trump pentru a-i întreba pe saudiţi despre acest caz de răsunet mondial, Pompeo a purtat discuţii cu regele Salman, iar apoi cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

”Consider, la sfârşitul acestor întâlniri, că există un angajament serios în vederea stabilirii tuturor faptelor şi de a asigura ca responsabilităţile să fie stabilite, inclusiv responsabilitatea unor conducători sau reprezentanţi de rang înalt din Arabia Saudită”, a declarat, citat într-un comunicat, şeful diplomaţiei americane.

Într-un ecou la tweet-urile preşedintelui Trump, care a participat telefonic la cina lui Pompeo cu prinţul moştenitor, secretarul de Stat a declarat că liderii saudiţi ”au dezminţit energic că ştiu ceva despre ceea ce s-a petrecut în consulatul lor la Istanbul”.

”O EXPLICAŢIE COMPLETĂ”

Prinţul moştenitor ”s-a angajat ca munca procurorului saudit să furnizeze întregii lumi o explicaţie completă şi definitivă în deplină transparenţă”, a adăugat Pompeo.

”Am subliniat importanţa de a efectua o anchetă aprofundată, transparentă şi rapidă, iar liderii saudiţi s-au angajat la acest lucru”, a dat asigurări şeful diplomaţiei americane.

Jurnalistul saudit, un critic al puterii de la Riad şi care colabora cu ziarul american The Washington Post (WP), a intrat pe 2 octombrie în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul şi nu a mai reapărut de atunci.

Potrivit unor oficiali turci, jurnalistul, exilat în Statele Unite din 2017, şi ”oaia neagră” a prinţului moştenitor, ar fi fost ucis în consulat de agenţi saudiţi veniţi de la Riad.

Mesajul secretarului de Stat adresat conducătorilor saudiţi a fost ”clar şi deschis”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat Heather Nauert, care l-a însoţit pe Pompeo la Riad.

Pompeo i-a ”mulţumit regelui pentru angajamentul său de a susţine o anchetă aprofundată, transperentă şi într-un termen rezonabil cu privire la dispariţia lui Jamal Khashoggi”, a declarat Nauert.

În cursul vizitei lui Pompeo în Arabia Saudită, Trump a anunţat că a discutat la telefon cu prinţul Mohammed bin Salman, cunoscut şi ca ”MBS”.

”Tocmai am vorbit cu prinţul moştenitor, care a negat ferm că ar şti ceva despre ceea ce s-a petrecut în consulat, în Turcia”, a scris Trump de Twitter. ”El mi-a spus că a lansat deja şi că va extinde rapid o anchetă completă şi aprofundată”.

”SUNTEM ALIAŢI”

La Riad, MBS a insistat asupra legăturilor ”puternice şi vechi” ale Arabiei Saudite cu Statele Unite. ”Noi suntem aliaţi”, a subliniat pronţul, în vârstă de 33 de ani.

Luni, după ce a discutat la telefon cu regele Salman, Trump a sugerat că dispariţia lui Jamal Khashoggi ”ar putea să fie fapta unor ucigaşi scăpaţi de sub control”.

Iar într-un interviu acordat marţi agenţiei americane The Associated Press (AP), Trump a cerut ca Arabiei Saudite să i aplice principiul prezumţiei nevinovăţiei.

”Trebuie ca aflăm mai întâi ceea ce s-a întâmplat”, a declarat el, apreciind că ancheta lansată de saudiţi ar putea să dureze ”mai puţin de o săptămână”.

Un senator american foarte influent, apropiat lui Donald Trump, Lindsay Graham, l-a pus în gardă în mod foarte violent pe prinţul moştenitor Mohammed bin Salman şi şi-a exprimat dorinţa ca acesta să plece de la putere.

”Acest om este distrugător. El a pus să-l asasineze (pe jurnalist) la consulatul din Istanbul”, a acuzat senatorul republican la postul Fox News. ”Acest om trebuie să plece”, el este ”toxic”, a denunţat Graham.

Miniştrii de Externe au G7 şi Înalta Reprezentantă a Uniunii Europene pentru Plitică Externă Federica Mogherini s-au declarat ”foarte îngrijoraţi” de dispariţia lui Jamal Khashoggi şi au îndemnat la anchetă ”aprofundată, credibilă, transparentă şi rapidă” a autorităţilor saudite.

Presa americană a scris că Arabia Saudită - a cărei imagine a suferit teribil de pe urma acestui caz - ar intenţiona să recunoască moartea jurnalistului într-un interogatoriu care s-ar fi trerminat rău la consulat.

Însă presa americană a publicat marţi informaţii de natură să consolideze suspiciunile care vizează Riadul.

APROPIAT AL PRINŢULUI MOŞTENITOR

Potrivit ziarului The New York Times (NYT), unul dintre bărbaţii identificaţi de autorităţile turce ca făcând parte dintre cei responsabili de dispariţia lui Jamal Khashoggi ar face parte din anturajul prinţului moştenitor Mohammed bin Salman.

Autorităţile turce au difuzat o fotografie a acestui bărbat - Maher Abdulaziz Mutreb - la sosirea pe aeroportul de la Istanbul.

Cotidianul newyorkez mai acrie că alţi patru suspecţi au fost legaţi de către martori sau de alte surse de serviciile de securitate afectate prinţului moştenitor.

Iar potrivit WP, Ankara a transmis Statelor Unite că deţine înregistrări audio şi video care arată cum Jamal Khashoggi a fost ”interogat, torturat şi apoi ucis” în interiorul consulatului, după care corpul i-a fost dezmembrat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.