Peste 1.000 de locuitori din Bucureşti, tineri şi bătrâni, femei şi copii, s-au adunat sâmbătă în faţa sediului Guvernului pentru a protesta faţă de slăbirea legislaţiei, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty, care a postat pe site o înregistrare video de la miting.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mitingul a fost organizat pe Facebook, de un grup de iniţiativă civică, ”Corupţia ucide”, sub sloganul ”Educaţie pentru democraţie”, precizează postul.

RFE-RL scrie, de asemenea, că Partidul Social Democrat (PSD, la putere) caută o soluţie în vederea soluţionării crizei create prin aprobarea de către Guvern a unor texte de lege care dezincriminează unele infracţiuni de corupţie, citândiu-l pe Liviu Dragnea, liderul formaţiunii.

Dragnea a făcut aceste declaraţii în urma unor proteste în masă care au intrat în a cincea zi.

El a anunţat că va organiza o reuniune cu lideri PSD pe această temă şi a adăugat că ”ar putea exista discuţii inclusiv în vederea (decretului), dacă premierul va dori acest lucru”.

În pofida amplificării protestelor din capitală şi din alte oraşe, Guvernul a refuzat până în prezent să retragă textele din 31 ianuarie.

Ele a aruncat România în criză, i-au divizat pe liderii politicii şi au scos 250.000 de oameni în stradă vineri, potrivit poliţiei.

Textul contestat le permite oficialilor implicaţi în fapte de corupţie vizând sume de până în 200.000 de lei (47.500 de dolari) să evite închisoarea.

El a fost adoptat la doar o lună după ce Guvernul premierului Sorin Grindeanu a intrat în funcţiune.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a criticat pe Grindeanu şi a contestat măsurile la Curtea Constituţională, argumentând că afectează statul de drept şi lupta împotriva corupţiei.

Guvernul afirmă că aceste măsuri sunt necesare în vederea alinierii României la o directivă UE cu privire la prezumţia de nevinovăţie şi dreptul de a fi prezent la proces.

Ţări occidentale, inclusiv Germania şi Statele Unite, şi-au exprimat îngrijoarea faţă de această iniţiativă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.