Un grup de israelieni care se descriu drept rezervişti în unităţile militare şi de informaţii de elită a anunţat că aceştia nu se vor prezenta pentru unele sarcini de duminică, intensificând protestele faţă de reforma judiciară planificată a guvernului de dreapta, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Membrii coaliţiei premierului Benjamin Netanyahu, care deţine o majoritate în Knesset, spun că vor ca proiectele de lege care să limiteze autorităţile Curţii Supreme sp fie redactate în lege până pe 2 aprilie.

Planul a stârnit îngrijorare pentru sănătatea democraţiei Israelului, în ţară şi în străinătate.

Pe măsură ce ratificarea se apropie, demonstraţiile s-au amplificat, şekelul s-a depreciat şi veteranii securităţii naţionale şi-au exprimat temerile, chiar dacă de obicei se feresc de expunerea publică.

Într-o scrisoare transmisă presei israeliene, 450 de protestatari care se descriu ca rezervişti voluntari din forţele militare speciale şi alţi 200 ca operatori cibernetici ofensivi rezervişti voluntari, inclusiv de la agenţiile de informaţii Mossad şi Shin Bet, au declarat că refuză acum convocările.

Reuters nu a putut verifica identităţile semnatarilor, iar secretul din jurul unităţilor din care au spus că aparţin a făcut dificilă evaluarea potenţialului impact al protestului.

"Nu avem niciun contract cu un dictator. Am fi bucuroşi să ne oferim voluntari atunci când democraţia este protejată", se spune în scrisoare.

Armata a refuzat să comenteze.

Reprezentanţii Mossad şi Shin Bet nu au răspuns imediat la întrebările Reuters.

Netanyahu numeşte reforma judiciară ca o restabilire a echilibrului între ramurile guvernamentale.

Criticii văd o modalitate a premierului, care este judecat pentru acuzaţii de corupţie pe care le neagă, de a subordona instanţele executivului.

Duminică, o comisie de revizuire din Knesset trebuia să discute, înainte de sesiunile finale de vot în plen, un proiect de lege care să ofere coaliţiei mai mult control asupra numirilor în justiţie.

Acest lucru, spun criticii, ar putea stimula corupţia şi pune în pericol independenţa judiciară, esenţială pentru puterea economică a Israelului şi apărarea împotriva încercărilor de a-l izola pe plan internaţional.

Netanyahu a condamnat extinderea protestelor în rândurile militare ca o încercare de a submina o instituţie menită să fie deasupra politicii.

Asemenea îndoieli au fost exprimate de unii lideri ai opoziţiei, în timp ce alţii spun că tendinţa autoritară a guvernului ar pune sub semnul întrebării ideea datoriei naţionale.

”Atunci când o ţară se află în pragul dictaturii, este probabil să vedem o prăbuşire a agenţiilor de securitate. Este extraordinar de terifiant”, a declarat fostul director Shin Bet, Nadav Argaman, pentru Channel 12 TV.

Un bărbat care se descrie drept căpitan în serviciile de informaţii militare, care participă la protestul rezerviştilor de duminică, a declarat la radio Kan că el şi alţi semnatari au fost consideraţi voluntari în parte pentru că angajamentele lor în timp depăşeau cotele normale pentru rezervişti.

Subliniind că protestul va fi suspendat în cazul unei convocări obligatorii în timp de război, el a spus: ”Nu facem apel la refuzul convocărilor. Cerem oprirea voluntariatului”.

Majoritatea israelienilor sunt înrolaţi în armată timp de doi şi trei ani. Unii continuă să facă sarcini de rezervişti până la vârsta mijlocie.

În timp ce rezerviştii au ajutat Israelul să prevaleze în războaiele anterioare, mai recent s-a bazat pe forţele regulate.

Dar unele unităţi consideră rezerviştii deosebit de valoroşi, având în vedere maturitatea şi abilităţile acumulate.

Un pilot al forţei aeriene care a luat parte la proteste a declarat pentru Channel 12 TV că până la 60% dintre echipajele trimise la bombardamente în Siria sunt rezervişti voluntari.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.