Casa Albă a stigmatizat luni ”40 de ani de eşec” în Iran, unde aniversarea victoriei Revoluţiei islamice a fost sărbătorită în întreaga ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O zi liberă, data de 22 bahman în calendarul iranian comemorează răsturnarea regimului imeperial al şahului Mohammad Reza Pahlavi, la 11 februarie 1979, la zece zile după întoarcere triumfală din exil a ayatollahului Rouhollah Khomeiny, părintele fondator al Republicii islamice.

”Au fost 40 de ani de eşec”, a scris pe Twitter John Bolton, consilierul pe probleme de securitate naţională al lui Donald Trump, evocând inamicul numărul unu al Washingtonului în Orientul Mijlociu.

”Regimului iranian îi revine să-şi schimbe comportamentul, iar în final iranienilor să stabilească drumul pe care trebuie să apuce ţara lor”, a adăugat el. ”Statele Unite vor susţine voinţa poporului iranian şi se vor afla în spatele lor pentru a se asigura că vocea le este auzită”.

Iranul este acuzat cu regularitate de către Statele Unite că destabilizează Orientul Mijlociu, din cauza susţinerii sale militare şi financiare acordate puterii din Siria şi mişcării libaneze Hezbollah. Problema rachetelor iraniene tensionaează de asemenea puternic relaţiile între Teheran şi Occident.

Administraţia Trump a ieşit din acordul internaţional în domeniul nuclear iranian încheiat la Viena în 2015 şi care vizează să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba atomică şi a reimpus sancţiuni dure cu scopul de a strangula economia iraniană.

Numeroşi observatori văd în această strategie tentaţia de a împinge la o schimbare de regim, însă Washingtonul dă asigurări că vrea doar ”să schimbe atitudinea regimului”.

Statele Unite nu mai întreţin relaţii diplomatice cu Iranul din 1980.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.