Iranul a promis un eşec al planurilor ”demonice ale inamicilor săi” luni, cu ocazia marcării a 40 de ani de la victoria Revoluţiei islamice, sărbătorită masiv în întreaga ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În pofida unei ploi torenţiale - percepută ca o binecuvântare într-o ţară aridă -, o mulţime uriaşă s-a adunat în centrul Teheranului, în Piaţa Azadi (Libertate), potrivit unui jurnalist AFP.

”Prezenţa poporului, astăzi, pe străzile întregii Republice islamice Iran (...) înseamnă că inamicul nu-şi va atinge niciodată obiectivele demonice”, a declarat preşedintele Hassan Rohani luni înainte de prânz, după ce a dunţat un ”complt” al Statelor Unite, ”sioniştilor” şi unor state ”reacţionare” din Orientul Mijlociu împotriva ţării sale.

Mulţimea a început să vină către Turnul Azadi - un monument emblematic în Teheran, inaugurat în 1971 de ultimul şah cu ocazia marcării a 2.500 de ani de la înfiinţarea Imperiului Persan - încă de luni dimineaţa, de la ora locală 8.30 (7.00, ora României), pe străzile din capitală, pavoazate în culorile naţionale - verde, alb şi roşu.

O zi liberă, data de 22 bahman din calendarul iranian comemorează răsturnarea regimului imeperial al şahului Mohammad Reza Pahlavi, la 11 februarie 1979, la zice zile după întoarcere triumfală din exil a ayatollahului Rouhollah Khomeiny, părintele fondator al Republicii islamice.

”NOI SUNTEM SOLDAŢII TĂI!”

În mulţime se aflau femei purtând vălul tradiţional, copii purtând şepci şi baloane în mână, bărbaţi în ţinute sobre, basiji (miliţieni islamici) în uniformă şi clerici purtând turbane.

În mijlocul umbrelelor se agitau mii de bannere, pancarte sau portrete ale liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, sau ale fondatorului Republicii islamice, ayatollahul Ali Khomeiny.

”Moarte Americii!”, ”Jos Anglia!”, ”Moarte Israelului!”, ”Vom călca în picioare Statele Unite”, ”40 de ani de sfidare, 40 de ani de înfrângeri ale Statelor Unite”, ”Israelul nu va mai trăi 25 de ani”, se putea citi pe unele dintre ele. Steaguri americane şi israeliene erau arse.

Antrenată de sloganuri difuzate la dufuzoare, mulţimea scanda ”Noi suntem soldaţii tăi, Khamenei!”.

Referindu-se la războiul de opt ani declanşat în 1980 de Irakul vecin - cu susţinerea principalelor puteri de la acea vreme - împotriva Republicii islamice care abia se năştea -, Rohani a lăudat ”rezistenţa” naţiunii iraniene în faţa agresorului.

”Astăzi lumea întreagă trebuie să ştie că Republica islamică Iran este infinit mai puternică decât în vremea războului”, a declarat el, în contextul în care Iranul este acuzat de Statele Unite că ”destabilizează” Orientul Mijlociu din cauza susţinerii sale militare a autorităţilor de la Damasc, a mişcării libaneze Hezbollah sau a susţinerii militare a Guvernului de la Bagdad.

”Noi nu am cerut şi nu vom cere vreodată cuiva permisiunea de a ne creşte capacităţile de apărare şi să construim tot feleul de rachete”, a adăugat Rohani, în contextul în care problema rachetelor iraniene afectează relaţiile între Republica islamică şi Occident.

Difuzând imagini cu mulţimea adunată la Teheran şi în numeroase oraşe iraniene, televiziunea de stat a avertizat contra dezinformării ”anumitor publicaţii străine ostile”, suspectate că vor să păteze aniversarea şi să minimalizeze cifrele mobilizării populare.

Potrivit site-ului lui Khamenei, liderul suprem urma să publice luni un comunicat în care să detalieze a ”dooua etapă (...) a marelui proces de universalizare” a Republicii islamice.

”BEŢE-N ROŢI”

Pragul a 40 de ani - sinonim maturităţii - este deosebit de simbolic în lumea musulmană - aceasta este vârsta la care, potrivit tradiţiei, Mahomed a primit revelaţia divină şi a început să transmită Coranul.

Pentru Iran, a 40-a aniversare are loc într-o perioadă de dificultăţi economice şi rensiuni noi cu Statele Unite.

Câştiguri comerciale şi financiare sperate de pe urma acordului în dosarul nuclear iranian semnat în 2015 la Viena cu comunitatea internaţională cu s-au concretizat deloc, iar ţara suferă de pe urma reimpunerii sancţiunilor americane în urma retragerii unilaterale a Statelor Unite în 2018 din acest pact.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), economia iraniană a intrat în recesiune în 2018, iar PIB-ul ţării ar urma să scadă cu 3,6% în 2019.

Retragerea americană din Acordul de la Viena şi politic în mod deschis ostilă a Americii preşedintelui Donald Trump au condus la o reintensificare a tensiunilor cu Wasgingtonul, unde anumiţi oficiali nu ezită să îndemne la o ”schimbare de regim”.

”Noi suntem aici pentru a susţine Republica islamică”, declară, în mulţime, un pensionar, fost funcţionar. ”Există probleme în prezent, noi suntem ca un cilist căruia i se pun beţe-n roate”.

”În afară de asta, la a 40-a aniversare a Revoluţiei ne aflăm la vârf în toate domeniile ştiinţifice, precum nanotehnologia sau rachetele de precizie”, dă el asigurări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.