O lovitură israeliană asupra sudului Libanului a ucis sâmbătă doi membri ai grupării militante palestiniene Hamas în timp ce călătoreau într-o maşină, au declarat pentru Reuters trei surse de securitate din Liban.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Israelul a efectuat bombardamente aeriene în sudul Libanului împotriva grupărilor militante palestiniene care activează acolo, precum şi împotriva aliatului lor libanez, Hezbollah, o puternică grupare armată, care lansează rachete peste graniţă spre Israel. Ambele gruăări sunt sprijinite de Iran.

De asemenea, tot sâmbătă dimineaţă, Israelul ar fi lovit o clădire din Damasc, capitala Siriei, ucigând patru membri ai Gărzilor Revoluţiei, corpul de elită al regimului islamic de la Teheran care îl sprijină pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

CITEȘTE ȘI Gardienii Revoluţiei din Iran anunţă că patru dintre membrii săi au fost ucişi în atacul din Siria, atribuit Israelului

Commandanţi ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran (IRGC) şi ai grupării libaneze Hezbollah se află pe teren în Yemen, ajutând la dirijarea şi supravegherea atacurilor Houthi asupra transportului maritim de la Marea Roşie, au declarat pentru Reuters patru surse regionale şi două iraniene.

Iranul - care i-a înarmat, antrenat şi finanţat pe rebelii Houthi - şi-a intensificat livrările de arme către miliţie în urma războiului din Gaza, care a izbucnit după ce militanţii Hamas, susţinuţi de Iran, au atacat Israelul la 7 octombrie, au declarat cele patru surse regionale.

Teheranul a furnizat drone avansate, rachete de croazieră anti-navă, rachete balistice pentru lovituri de precizie şi rachete cu rază medie de acţiune către Houthi, care au început să ţintească nave comerciale în noiembrie, în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza, au declarat sursele.

Comandanţii şi consilierii IRGC oferă, de asemenea, know-how, date şi sprijin în materie de informaţii pentru a determina care dintre zecile de nave care călătoresc zilnic prin Marea Roşie sunt destinate Israelului şi care constituie ţinte Houthi, au declarat cele şase surse ale Reuters. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.