O propunere a Ministerului rus al Apărării de a revizui frontiera maritimă a Rusiei din estul Mării Baltice a creat miercuri confuzie şi îngrijorare în Finlanda, Suedia, Lituania şi Estonia, ţări membre NATO. Proiectul de decret al Ministerului Apărării, datat 21 mai şi publicat pe un portal oficial rus, propunea ajustarea frontierei în jurul insulelor ruseşti din partea de est a Golfului Finlandei şi în jurul Kaliningradului. Ulterior, însă, principalele trei agenţii de ştiri din Rusia au citat o sursă rusă neidentificată care a declarat că Rusia nu intenţionează să modifice frontiera, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu a existat şi nu există nicio intenţie de a revizui în Marea Baltică întinderea apelor teritoriale, a zonei economice, a platoului continental în largul coastei continentale şi a liniei frontierei de stat a Federaţiei Ruse", a spus sursa citată de TASS, agenţia oficială a statului rus. 

Kremlinul a declarat că nu există niciun scop politic în propunerea Ministerului Apărării, dar a subliniat că Rusia trebuie să îşi asigure securitatea.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

În propunerea sa oficială, Ministerul Apărării a declarat că o măsurătoare sovietică a frontierei din 1985 a folosit hărţi nautice de la mijlocul secolului al XX-lea şi, prin urmare, nu corespunde în totalitate coordonatelor cartografice mai moderne. "Nu este nimic politic aici, deşi situaţia politică s-a schimbat semnificativ de atunci (1985)", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Puteţi vedea nivelul de confruntare, în special în regiunea baltică", a adăugat el, fără a detalia.

Peskov a sugerat jurnalişilor să se adreseze Ministerului Apărării, dar acesta nu a răspuns la o solicitare de comentarii, precizează Reuters.

Nu a fost imediat clar din proiectul de decret cum anume va fi ajustată frontiera şi dacă a existat vreo consultare cu alte state învecinate de la Marea Baltică.

Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat pentru agenţia de presă TT: "Rusia nu poate decide în mod unilateral noi graniţe".

Preşedintele finlandez, Alexander Stubb, a declarat că ţara sa nu a fost contactată de Rusia, dar a dat asigurări că "Finlanda acţionează ca întotdeauna: cu calm şi pe baza faptelor".

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a calificat propunerea drept o "escaladare evidentă" împotriva NATO şi a Uniunii Europene. El a spus că mişcarea Moscovei "trebuie să fie întâmpinată cu un răspuns ferm corespunzător".

La rândul său, ministrul estonian de externe, Margus Tsahkna, a declarat: "La prima vedere, pare a fi o noţiune absurdă". Într-un comentariu transmis prin e-mail către Reuters, el a adăugat: "Nu putem exclude faptul că raportul ar putea fi o încercare de a semăna confuzie".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.