Mediatorii din Qatar au încercat miercuri să intermedieze un acord între Hamas şi Israel care să includă eliberarea a 50 de ostatici civili din Gaza în schimbul unei încetări a focului de trei zile, a declarat pentru Reuters un oficial informat despre negocieri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul, aflat în discuţie şi coordonat cu Statele Unite, ar presupune, de asemenea, ca Israelul să elibereze femei şi copii palestinieni din închisorile israeliene şi să crească cantitatea de ajutor umanitar permisă în Fâşia Gaza, a spus oficialul.

Dacă s-ar materializa, ar fi cea mai mare eliberare de ostatici deţinuţi de Hamas de când gruparea militantă palestiniană a trecut graniţa Israelului cu Gaza, a atacat zone din sudul Israelului şi a luat circa 240 de ostatici pe care i-a dus în enclavă.

Hamas a fost de acord cu liniile generale ale acordului, dar Israelul - care a bombardat şi a trimis forţe în Gaza - nu a fost de acord şi încă negociază detaliile, a declarat oficialul.

Nu se ştie câte femei şi copii palestinieni ar elibera Israelul din închisorile sale ca parte a acordului aflat în discuţie.



Domeniul de aplicare al negocierilor conduse de Qatar a evoluat considerabil în ultimele săptămâni, dar faptul că discuţiile se concentrează acum pe eliberarea a 50 de prizonieri civili în schimbul unui armistiţiu de trei zile şi că Hamas a fost de acord cu liniile generale ale acordului nu a mai fost raportat până acum. Un astfel de acord ar necesita ca Hamas să predea o listă completă a ostaticilor civili în viaţă încă deţinuţi în Gaza.

O eliberare mai completă a tuturor ostaticilor nu este luată în considerare în prezent, a adăugat oficialul.

Stat bogat din Golf, Qatarul, care are obiective ambiţioase în materie de politică externă, are o linie directă de comunicare cu Hamas şi Israelul.

Anterior, discuţiile s-au axat pe eliberarea de către Hamas a până la 15 ostatici şi pe o pauză în luptele din Gaza de până la trei zile, au declarat surse din Golf şi din alte părţi ale Orientului Mijlociu.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ministerului de Externe din Qatar şi a biroului politic al Hamas din Doha.

Două surse egiptene din domeniul securităţii au declarat că până în prezent s-a ajuns la un acord doar asupra unor armistiţii limitate în anumite zone din Gaza. Israelul s-a arătat reticent în a se angaja într-un acord mai amplu.

Aripa armată a Hamas, Brigăzile Al-Qassam, a declarat luni că le-a spus negociatorilor qatarezi că este dispusă să elibereze până la 70 de femei şi copii în schimbul unui armistiţiu de cinci zile.

Nu este clar dacă Hamas este în prezent în măsură să întocmească o listă exactă a ostaticilor pe care îi deţine, deoarece războiul i-a cauzat probleme de comunicare şi organizatorice în Gaza, a declarat un diplomat occidental din regiune.

Reunirea ostaticilor pentru o eventuală eliberare simultană, pe care o doreşte Israelul, ar fi dificilă din punct de vedere logistic fără o încetare a focului, a declarat o altă sursă din regiune care cunoaşte negocierile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.