Preşedintele chinez Xi Jinping va lipsi probabil de la summitul G20 care va avea loc săptămâna viitoare în India, au declarat pentru Reuters surse din India şi China care au informaţii pe această temă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doi oficiali indieni, un diplomat stabilit în China şi un oficial care lucrează pentru guvernul unei alte ţări din G20 au declarat că se aşteaptă ca premierul Li Qiang să reprezinte Beijingul la reuniunea din 9-10 septembrie de la New Delhi.

Purtătorii de cuvânt ai Ministerelor de Externe indian şi chinez nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Summitul din India era privit ca un loc în care Xi Jinping se putea întâlni cu preşedintele american Joe Biden, care şi-a confirmat participarea, în condiţiile în care cele două superputeri încearcă să-şi stabilizeze relaţiile deteriorate de o serie de tensiuni comerciale şi geopolitice.

Xi s-a întâlnit ultima dată cu Biden în marja summitului G20 din Bali, Indonezia, în noiembrie anul trecut.

În ceea ce-l priveşte, liderul rus Vladimir Putin a anunţat deja că nu va călători la New Delhi şi că îl va trimite în schimb pe ministrul său de externe Serghei Lavrov.

Un oficial guvernamental de rang înalt din ţara gazdă, India, a declarat pentru Reuters: "Ştim că va veni premierul", în locul lui Xi.

În China, doi diplomaţi străini şi un oficial guvernamental dintr-o altă ţară G20 au declarat, la rândul lor, că Xi probabil nu va merge la summit. Sursele din China, dintre care două au declarat că au fost informate de oficiali chinezi, au spus că nu cunosc motivul pentru preconizata sa absenţă.

Anticiparea unei întâlniri între Xi şi Biden a fost alimentată de o serie de oficiali americani de rang înalt care au vizitat Beijingul în ultimele luni, inclusiv secretarul pentru comerţ, Gina Raimondo, care a fost la Beijing la începutul acestei săptămâni.

Un alt summit viitor menţionat ca o posibilitate ca cei doi lideri să aibă discuţii faţă în faţă este reuniunea la vârf din cadrul Cooperării Economice Asia-Pacific, care va avea loc la San Francisco în perioada 12-18 noiembrie. Xi, care în mod excepţional şi-a asigurat un al treilea mandat de lider în luna octombrie a anului trecut, a făcut însă puţine călătorii în străinătate de când China a renunţat brusc în acest an la controalele stricte la frontieră cauzate de pandemie. Cu toate acestea, el a participat săptămâna trecută în Africa de Sud la o reuniune a liderilor din grupul BRICS, ce reuneşte principalele economii emergente - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

Mai multe reuniuni ministeriale ale G20 care au avut loc înaintea summitului au fost controversate, deoarece Rusia şi China s-au opus împreună declaraţiilor comune care includeau paragrafe de condamnare a Moscovei pentru invazia sa în Ucraina de anul trecut.

Xi şi premierul indian Narendra Modi au avut o conversaţie rară în marja reuniunii BRICS de la Johannesburg şi au discutat despre reducerea tensiunilor în relaţia bilaterală, care s-a deteriorat după ciocnirile de-a lungul frontierei lor din Himalaya, în 2020, soldate cu 24 de morţi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.