O sursă din cadrul serviciilor de informaţii ucrainene a oferit agenţiei Reuters 17 extrase din conversaţii ale soldaţilor ruşi cu familia, interceptate în primele două săptămâni din iulie, care oferă o perspectivă asupra situaţiei de pe linia frontului, chiar dacă ele au fost filtrate de propaganda de război ucraineană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la începutul războiului din Ucraina, serviciul ucrainean de securitate internă SBU a interceptat în mod regulat comunicările dintre soldaţii ruşi şi familiile lor.

În timp ce Rusia a ţinut până acum în loc, în mare parte, contraofensiva ucraineană lansată la începutul lunii iunie, graţie unei reţele defensive impresionante, convorbirile soldaţilor ruşi sugerează că acest lucru s-a făcut totodată cu preţul unor pierderi grele în rândurile lor, pe fondul lipsei de muniţie, de echipamente şi de pregătire, la care se adaugă un moral scăzut.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"NE-AU BĂTUT MĂR"

Contraofensiva ucraineană intrase în a doua lună când Andrei, un soldat rus, i-a telefonat soţiei sale pentru a se plânge de pierderile grele suferite de unitatea sa.

Soldaţii ruşi sunt atât de slab echipaţi, i-a spus el, încât se simt ca şi cum s-ar fi întors la luptele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. "Ne-au bătut măr", se plânge Andrei în fragmentul din acest schimb de replici interceptat de serviciile de informaţii ucrainene (SBU) la 12 iulie. "Nu avem nicio nenorocită de muniţie, nimic... trebuie să ne folosim degetele ca pe nişte baionete?", spune el.

"AU TĂIAT ÎN BUCĂŢI UN BATALION"

Maksim, un soldat din Irkuţk, Siberia, i-a spus soţiei sale că unitatea sa angajată în apropiere de Lîman, în nord-estul Ucrainei, a înregistrat uşoare progrese la începutul lunii iulie în acest sector în care armata rusă este încă în ofensivă, cu preţul unor pierderi grele. "Şi asta e tot. Nu mai există un al doilea batalion. L-au tăiat în bucăţi", i-a spus el soţiei sale Anna într-o conversaţie datată 3 iulie. În mod normal, notează Reuters, un batalion este format din 500 de soldaţi.

Reuters nu a putut verifica în ce unitate se afla Maksim sau care este "al doilea batalion" la care se referă. Potrivit SBU, era vorba de regimentul 52.

În timpul conversaţiei telefonice, Maksim a explicat că, din lipsă de sprijin, soldaţii au fost nevoiţi să îşi abandoneze răniţii pe front şi că cei mai mulţi dintre ei au murit în urma rănilor căpătate.

"CORPURILE AU FOST DEJA MÂNCATE DE VIERMI"

În urma eşecului ofensivei sale fulger împotriva Kievului şi a altor oraşe ucrainene importante, precum Harkov, şi din cauza pierderilor suferite de trupele ruse, în septembrie 2022, Kremlinul a ordonat mobilizarea a sute de mii de rezervişti. Graţie în special mesajelor postate de familia sa pe reţelele sociale, Reuters a putut reconstitui paşii parcurşi de unul dintre aceşti soldaţi între mobilizarea sa la 29 septembrie şi un apel dat mamei sale, Elena, nouă luni mai târziu.

"Au fost masacraţi. Zac pe jos şi nici măcar nu putem să recuperăm o parte din corpurile lor. Au fost deja mâncate de viermi", a declarat el la 12 iulie, referindu-se la soldaţii căzuţi în apropiere de Rubijne, în regiunea Luhansk, potrivit relatării SBU.

"Serios?", îl întreabă mama sa.

"Imaginează-ţi cum e să fii aruncat pe linia frontului fără niciun echipament", spune el

LIPSĂ DE PREGĂTIRE ŞI DE ECHIPAMENT

Nici Moscova, nici Kievul nu dezvăluie pierderile suferite.

Din cele 17 extrase de conversaţii trimise Reuters, în articol au fost folosite doar cele ale soldaţilor a căror identitate a putut fi verificată datorită prezenţei lor pe platforme de mesagerie precum Telegram sau pe reţelele sociale. Soţiile a trei soldaţi au confirmat, de asemenea, prezenţa lor pe linia frontului, dar au refuzat să facă alte comentarii.

Potrivit experţilor intervievaţi de Reuters, comunicările interceptate - a căror sursă nu a precizat cum au fost selectate şi este imposibil de spus dacă sunt reprezentative pentru starea întregii armate ruse de-a lungul liniei de front - confirmă cel puţin dificultăţile pe care le-au semnalat şi bloggerii militari ruşi care acoperă conflictul.

Pentru Neil Melvin, director de studii internaţionale la Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI), convorbirile arată că ruşii mobilizaţi au fost trimişi pe front practic fără nicio pregătire şi au suferit pierderi grele, creându-se tensiuni între soldaţi şi ofiţerii lor.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la întrebările Reuters. În decembrie, preşedintele Vladimir Putin a recunoscut că armata a trebuit să facă faţă "problemelor întâmpinate în Ucraina". De atunci, Rusia şi-a dublat cheltuielile militare, care reprezintă acum o treime din bugetul naţional.

 

De la începutul războiului din Ucraina, SBU a interceptat în mod regulat comunicări între soldaţii ruşi şi familiile lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.