O delegaţie rusă şi una ucraineană, dar şi reprezentanţi ONU se întâlnesc miercuri, la Istanbul, pentru a negocia o reluarea a livrărilor, la Marea Neagră, a cerealelor blocate din cauza războiului rus, anunţă marţi ministrul turc al Apărării Hulusi Akar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Delegaţii militare de la ministerele turc, rus şi ucrainean ale Apărării şi o delegaţie ONU se vor întâlni mâine, la Istanbul, pe tema livrării în deplină securtate către pieţele internţaionale a cerealelor care aşteaptă în porturile ucrainene”, anunţă într-un comunicat Hulusi Akar, fără să precizeze identitatea participanţilor.

Directorul Departamentului Organizaţii Internaţionale de la Ministerul rus de Externe Piotr Iliciov confirmă această reuniune şi subliniază că Rusia are o listă de cereri.

”O nouă sesiune de consultărila nivel de experţi este prevăzută la 13 iulie, la Istanbul”, declară Potr Iliciov, citat de agenţia rusă de presă Intefax.

”Condiţiile noastre, de înţeles, includ posibilitatea de a controla şi percheziţiona nava pentru a evita contrabanda cu armament şi un angajament al Kievului de a nu organiza provocări”, declară el.

Această reuniune cvadripartită are loc într-un context de scumpire mondială a mărfurilor alimentare, în parte din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie.

Ucraina este unul dintre principalii exportatori mondiali de grâu şi alte cereale, însă exporturile ucrainene au fost blocate la Marea Neagră de către nave ruse de război, iar mine amplasate de Kiev reprezintă, de asemenea, o problemă.

Turcia, un stat membru NATO, îşi multiplică de săptămâni eforturierle diplomatice în vederea unei reluări a livrărilor de cereale.

Oficiali turci dau asigurări că dispun de 20 de nave comerciale, care aşteaptă în prezent la Marea Neagră şi care ar putea fi încărcate rapid cu cereale ucrainene.

Ankara depune eforturi să întreţină relaţii bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova şi se prezintă drept un mediator.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin marţea viitoare, pentru prim oară după ce acesta a lansat invazia Ucrainei.

Ei urmează să participe la Teheran la un summit privind situaţia din Siria, împreună cu preşedintele iranian Ebrahim Raisi, şi să aibă o reuniune bilaterală, potrivit Kremlinului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.