În 2023, lumea a fost martoră la o serie de dezastre majore care au provocat pagube pe scară largă, distrugând case şi comunităţi şi, în multe cazuri, curmând vieţi. De la cutremure, incendii de vegetaţie şi secete necruţătoare la inundaţii copleşitoare, alunecări de teren periculoase şi cicloane formidabile, anul 2023 s-a dovedit a fi un an catastrofal, depăşind reperele statistice stabilite de anii precedenţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Frecvenţa tot mai mare şi costurile acestor dezastre indică pe de o parte consecinţele încălzirii climatice şi, pe de altă parte, realitatea unei populaţii global în creştere, în special în regiunile predispuse la pericole specifice - cum ar fi zonele de coastă şi zonele joase.

În acest an, Statele Unite au îndurat o serie fără precedent de 23 de dezastre naturale distincte, provocând pagube de miliarde de dolari, printre cele mai costisitoare bilanţuri din istorie.

Iată o privire retrospectivă - dar nu exhaustivă - asupra unora dintre cele mai mari dezastre naturale din 2023 în Statele Unite şi în întreaga lume, potrivit Associated Press:

CUTREMURUL DIN TURCIA-SIRIA - 6 FEBRUARIE 2023 

La începutul lunii februarie, un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit Siria şi Turcia, urmat de o serie de replici puternice care s-au înregistrat zile întregi.

În mod remarcabil, acest cutremur a fost urmat nouă ore mai târziu de un alt eveniment seismic major, un cutremur cu o magnitudine de 7,5, localizat la aproximativ 95 de kilometri spre sud-vest de primul seism.

Cutremurul iniţial, cu o magnitudine de 7,8, se evidenţiază ca fiind cel mai devastator care a lovit Turcia, ţară predispusă la cutremure, în ultimele două decenii. Forţa sa a rivalizat cu cea a unui eveniment seismic din 1939, cel mai puternic cutremur înregistrat în regiune.

Epicentrul acestei activităţi seismice a fost în apropiere de Gaziantep, în partea central-sudică a Turciei, o regiune care găzduieşte mii de refugiaţi sirieni şi care serveşte drept centru pentru numeroase organizaţii de ajutor umanitar.

Repercusiunile acestei activităţi seismice au fost resimţite acut într-o zonă care se confrunta deja cu provocări umanitare, adăugând un nivel de complexitate la eforturile în curs de sprijinire a celor afectaţi.

Ulterior, Organizaţia Naţiunilor Unite a estimat că seismele au ucis aproximativ 50.000 de persoane - marea lor majoritate în Turcia.

Cutremurele au dărâmat mii de clădiri şi au adus şi mai multă suferinţă într-o regiune afectată de războiul civil de 12 ani din Siria şi de criza refugiaţilor. Mulţi au dat vina pe regulile de construcţie laxe din Turcia, precum şi pe răspunsul lent al guvernului de acolo, care a amplificat criza.

INUNDAŢII ÎN CHINA, 29 IULIE

Începând cu 29 iulie, nord-estul Chinei s-a confruntat cu ploi fără precedent şi inundaţii în cel puţin 16 oraşe şi provincii, din cauza taifunului Doksuri - al cincilea taifun care a lovit Pacificul în 2023. Acest potop a adus la Beijing cele mai importante precipitaţii din ultimii 140 de ani. În mod remarcabil, precipitaţiile acumulate au depăşit 60% din precipitaţiile unui an obişnuit într-o fereastră de doar 83 de ore.

Luna august a adus şi mai multă vreme la extreme, deoarece ploile şi taifunurile succesive au intensificat sezonul musonic, amplificând alunecările de teren, inundaţiile şi viiturile. Această avalanşă de dezastre naturale a pus la grea încercare zonele de control al inundaţiilor şi infrastructura ţării. Topografia Chinei de Nord, mai înaltă în vest şi mai joasă în est, direcţionează de obicei acumulările de precipitaţii din partea vestică a Câmpiei Chinei de Nord spre est, pentru a se scurge în ocean.

În mijlocul acestei perioade tumultoase, taifunul Saola a ajuns în sudul Chinei la 2 septembrie, obligând la evacuarea a peste 880.000 de persoane. 

INCENDII DE VEGETAŢIE ÎN HAWAII -  8-11 AUGUST

Un incendiu de vegetaţie a devastat insula hawaiiană Maui la începutul lunii august, reducând la cenuşă o mare parte din oraşul istoric Lahaina şi forţând oamenii să sară în ocean pentru a fugi de flăcări. Aproape 100 de persoane au fost ucise.

Guvernatorul din Hawaii, Josh Green, a declarat că va solicita Congresului 425 de milioane de dolari în următorul an fiscal pentru a ajuta Maui să se refacă în urma incendiilor.

URAGANUL IDALIA - 26-31 AUGUST

Anul acesta au avut loc peste 20 de furtuni în bazinul Atlanticului - al patrulea cel mai mare număr de furtuni din 1950 încoace. Şapte dintre acestea au devenit uragane, iar trei s-au intensificat în uragane majore. Cel mai puternic dintre acestea a fost uraganul Idalia, care a atins pământul ca uragan de categoria 3 de-a lungul coastei Golfului Florida şi a produs mai mult de 80% din pagubele sezonului.

Ofelia a afectat coasta de est a SUA până în New England.

În mod deosebit, sezonul uraganelor din 2023, aşa cum a fost observat de cercetătorii de la Colorado State University, s-a remarcat prin numărul mai mare decât media de furtuni la începutul sezonului şi prin întârzierea record în formarea unui uragan în Atlanticul tropical. Uraganul Tammy, care s-a format la 20 octombrie, a marcat cea mai târzie formare a unui uragan înregistrată în oricare alt an calendaristic.

În timp ce opt furtuni au ajuns pe uscat, doar trei - Harold, Idalia şi Ophelia - au avut impact asupra Statelor Unite. Uraganul Idalia s-a dovedit a fi cel mai împovărător din punct de vedere economic, fiind clasificat drept o "furtună de un miliard de dolari" din cauza pagubelor de peste 1 miliard de dolari.

INCENDII ŞI INUNDAŢII ÎN GRECIA

Grecia a fost şi ea grav afectată de incendii în timpul verii (cel puţin 26 de morţi), inclusiv cel mai mare înregistrat vreodată în Uniunea Europeană, în Evros (nord-est). În septembrie, inundaţiile au devastat câmpia fertilă din Thessalia (centrul ţării), provocând moartea a 17 persoane. Incendii violente favorizate de caniculă au devastat, de asemenea, insulele turistice Rodos şi Corfu, precum şi zone din bazinul mediteranean precum Algeria şi Sicilia.

INUNDAŢII ÎN LIBIA - 4-12 SEPTEMBRIE 2023

O furtună masivă în Mediterana, Daniel, a adus ploi care au rupt două baraje din Libia, iar apa s-a revărsat în aval spre oraşul Derna din estul ţării. Cartiere întregi pline de oameni au fost aruncate în mare. Un sfert din oraşul cu 100.000 de locuitor a dispărut în urma calamităţii.

Potopul provocat de Daniel a fost atât de substanţial, încât a echivalat cu precipitaţii pe o perioadă de opt luni în regiunea de nord-est a Libiei. 

Mulţi au pus incapacitatea ţării de a răspunde la dezastru pe seama unui guvern care a fost divizat în ultimul deceniu. Administraţiile rivale sunt susţinute de actori internaţionali şi de miliţii înarmate a căror influenţă în ţară a crescut vertiginos de când o revoltă în cadrul Primăverii Arabe, susţinută de NATO, l-a răsturnat pe conducătorul autocrat Muammar Gadhafi în 2011.

CUTREMURUL DIN MAROC - 8 SEPTEMBRIE 2023 

Un cutremur de magnitudine de 6,8 a lovit Munţii Atlas din Maroc la începutul lunii septembrie, provocând moartea a aproximativ 2.900 de persoane. Casele din cărămidă de lut din regiune i-au lăsat pe cei prinşi sub ele cu puţin aer şi au îngreunat operaţiunile de salvare.

Evenimentul seismic, produs la o adâncime de mai puţin de 20 de km, a avut epicentrul la 70 de km sud-vest de Marrakesh, în apropiere de oraşul Adassil, situat în Munţii Atlasului Înalt. Această regiune este caracterizată de numeroase sate pitoreşti. Aproximativ 380.000 de persoane s-au confruntat cu consecinţele grave ale cutremurului, locuind la mai puţin de 50 de kilometri de epicentrul său. Cu toate acestea, impactul mai amplu s-a extins semnificativ dincolo de această rază imediată, afectând un total uimitor de cel puţin 500.000 de persoane. În consecinţă, urmările cutremurului au dus la strămutarea unui număr considerabil de persoane, ceea ce a sporit provocările acestei catastrofe seismice.

URAGANUL OTIS, 25 OCTOMBRIE

De asemenea, mai multe uragane au atins uscatul în Mexic, inclusiv uraganul Otis, o furtună de categoria 5 care a devastat Acapulco şi a ucis zeci de persoane. 

La 25 octombrie 2023, la ora locală 1:25 a.m., uraganul Otis a atins coasta pacifică a Mexicului, lovind la 8 km sud de Acapulco. În momentul impactului, Otis a prezentat forţa formidabilă a unui uragan de categoria 5, cu vânturi susţinute atingând la rafală viteza de 265 km/h. Acest record a depăşit recordul anterior deţinut de uraganul Patricia, astfel că Otis este cel mai puternic uragan înregistrat vreodată care a lovit coasta mexicană a Pacificului.

Urmările lui Otis au fost profunde, aproape 80% dintre hotelurile şi o proporţie uluitoare de 96% din afacerile din Acapulco fiind afectate. În special, economia din Acapulco, care se bazează în mare măsură pe turism, a suferit un regres sever din cauza distrugerilor pe scară largă provocate de uragan.

TORNADELE DIN SUA ÎN 2023

Sezonul de tornade 2023 s-a dovedit a fi deosebit de activ, fiind marcat de un număr substanţial de astfel de fenomnene. Rapoartele preliminare indică cel puţin 1.450 de tornade, cu 1.402 tornade deja confirmate. Aceste cifre ar putea evolua, deoarece unele furtuni sunt încă în curs de investigare.

Distribuţia tornadelor de-a lungul anului relevă intensităţi şi frecvenţe diferite. Luna ianuarie a fost martoră la un număr extraordinar de 166 de tornade, marcând al doilea cel mai mare total înregistrat vreodată. Şi în luna februarie s-a format un număr substanţial de tornade. Primele trei luni ale anului au depăşit numărul mediu de tornade. Cu toate acestea, lunile aprilie şi mai au înregistrat o scădere, situându-se sub medie. Luna martie s-a clasat pe locul al cincilea în topul recordurilor, continuând o tendinţă de apariţie a tornadelor violente, fiind al cincilea an consecutiv cu astfel de evenimente - ceea ce a egalat un record care data din 1963 până în 1967.

Iunie a depăşit media lunii în ceea ce priveşte numărul de decese cauzate de tornade, în special din cauza furtunilor din 15 iunie. Luna iulie s-a apropiat de medie, în timp ce luna august a depăşit-o. În mod special, în ultimul trimestru al anului 2023, tornadele confirmate au scăzut sub mediile lunare.

Un eveniment semnificativ a avut loc la 9 decembrie, Serviciul Naţional de Meteorologie confirmând 13 tornade după căderea nopţii în Middle Tennessee, soldate cu şase decese confirmate - trei în Clarksville şi trei în zona Madison din Nashville. Tornada din Clarksville a fost clasificată ca fiind de gradul EF-3, având o viteză a vântului de 265 de km/h. Acest eveniment de sfârşit de sezon se adaugă la complexitatea şi impactul unui an al tornadelor deja dinamic.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.