Pentru o mare parte a lumii, anul 2022 a marcat începutul sfârşitului pandemiei COVID-19. Schimbarea a fost palpabilă după mai multe încercări eşuate de redeschidere în multe ţări. Apariţia variantei Omicron, însă, la sfârşitul anului 2021, cu capacitatea sa de a reinfecta oamenii şi creşterea record a cazurilor de COVID ce a urmat, a alimentat iniţial cele mai mari temeri ale epidemiologilor şi a zădărnicit previziunile pentru o revenire la normalitate, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu toate acestea, în lunile care au urmat, s-a derulat un scenariu mai stabil. Variantele emergente ale coronavirusului de până acum rămân strâns legate de Omicron, fără a-i modifica radical impactul. Vaccinarea protejează în mare măsură împotriva îmbolnăvirilor grave şi a decesului în cazul multor persoane şi a fost introdusă o nouă generaţie de vaccinuri de rapel ce vizează variantele Omicron. Comunitatea medicală dispune, de asemenea, de un arsenal îmbunătăţit de tratamente pentru cei care se îmbolnăvesc.

"Este aproape ca şi cum virusul a rămas cumva blocat în această vale evolutivă", a declarat dr. Daniel Kuritzkes, şeful secţiei de boli infecţioase de la Brigham and Women's Hospital din Boston. "Din fericire, nu a apărut nicio variantă care să difere dramatic", subliniază el.

Ca urmare, în multe locuri, măştile au fost scoase, şcolile şi-au reluat cursurile fizic, călătoriile şi marile sărbători au redevenit posibile. "Pandemia s-a terminat", a declarat preşedintele american Joe Biden în septembrie, referindu-se la schimbarea comportamentului americanilor.

Oficialii din domeniul sănătăţii la nivel mondial au avertizat publicul să nu lase garda jos, recunoscând în acelaşi timp o schimbare de perspectivă la aproape trei ani după ce virusul a fost detectat pentru prima dată. Dar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu a declarat încă sfârşitul urgenţei de sănătate publică COVID, introdusă în ianuarie 2020. "Nu am ajuns încă acolo. Dar sfârşitul este la orizont", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la scurt timp după declaraţiile lui Biden din septembrie.

Deşi ameninţarea periculoasă a COVID a dispărut din multe locuri, boala continuă să se profileze în viaţa de zi cu zi.

Aproape şapte milioane de persoane au murit din cauza acestei boli, iar numărul deceselor zilnice la nivel mondial rămâne de aproape de 2.000. Noile focare continuă să ţină oamenii departe de locul de muncă şi de şcoală, iar riscul de long-COVID  - cu simptome debilitante ce pot dura luni de zile - pare să crească odată cu infectarea repetată. Accesul la vaccinuri, injecţii de rapel şi tratamente rămâne inegal la nivel mondial.

În China, politica "zero-COVID" a redus la minimum numărul de decese şi a evitat o prăbuşire a sistemului de sănătate din cauza numărului mare de infecţii. Dar este posibil ca o proporţie semnificativă din populaţia de 1,4 miliarde de locuitori ai ţării să nu fi fost expusă la virus, ceea ce împiedică dezvoltarea imunităţii naturale care, alături de ratele ridicate de vaccinare, creează protecţie. Această politică a necesitat închideri pe scară largă, care s-au dovedit din ce în ce mai intolerabile pentru populaţie.

Mulţi experţi consideră că anul 2023 va pune în evidenţă întregul impact al COVID asupra sănătăţii globale.

Datele arată că pandemia a perturbat toate tipurile de asistenţă medicală, de la vaccinarea copiilor la depistarea cancerului. Speranţa de viaţă în unele ţări a scăzut, în timp ce preocupările legate de sănătatea mintală au crescut vertiginos. Iar impactul long-COVID este abia acum recunoscut, în timp ce lacunele din sistemele naţionale de sănătate au fost expuse mai mult ca niciodată.

Întrebarea, spun experţii, este dacă aceste schimbări vor persista şi ce fel de politici pot fi puse în aplicare ca răspuns. OMS şi statele membre elaborează un tratat privind pandemiile pentru a reglementa un răspuns mai bun în cazul unor viitoare epidemii.

COVID va continua să ceară vigilenţă în cazul persoanelor cu sisteme imunitare deficitare şi, în general, atunci când apar cazuri multe într-un anumită loc. În astfel de cazuri, oamenii ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a-şi pune din nou măştile în locurile aglomerate şi ar trebui să fie la zi cu vaccinările disponibile.

În acelaşi timp, experţii în boli infecţioase rămân în alertă pentru o nouă variantă de coronavirus ce ar putea submina dramatic vaccinurile şi tratamentele. Lacunele în ceea ce priveşte testarea COVID şi ratele de vaccinare "continuă să creeze condiţiile perfecte pentru apariţia unei noi variante îngrijorătoare ce ar putea provoca o mortalitate semnificativă", avertiza recent şeful OMS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.