Anul 2016 va rămâne în istorie pentru dezastrele naturale care au afectat lumea. Deşi va fi cunoscut ca anul cutremurelor, 2016 a început cu o furtună de zăpadă puternică, Jonas, care a adus cantităţi record de ninsoare în nord-estul Statelor Unite. Jonas a fost supranumită “furtuna secolului”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

FURTUNA JONAS

Furtuna puternică a acoperit nord-estul SUA cu un strat atât de gros de zăpadă încât a fost vizibil clar din spaţiu. În week-endul 23-24 ianuarie, Jonas a adus cantităţi record de ninsoare în mai multe locuri de pe Coasta de Est. Pe aeroporturile din apropiere de Baltimore s-au înregistrat circa 74 de centimetri de zăpadă, la Newark statul de zăpadă a atins circa 71 de centimetri, iar la New Jersey şi Philadelphia circa 55 de centimetri, potrivit Weather Channel.

Cel mai grav afectat de “furtuna secolului” a fost orăşelul Glengary, din West Virginia, unde au căzut 107 centimetri de zăpadă.

Cel puţin 49 de persoane au murit în urma furtunii, fie în accidente rutiere, fie din cauza hipotermiei, a intoxicării cu monoxid de carbon sau a efortului depus la curăţarea zăpezii.

CUTREMUR ÎN TAIWAN

Pe 6 februarie, un seism cu magnitudinea 6,4 s-a produs la 28 de kilometri nord-est de Pingtung, în sudul Taiwanului. Din cauză că epicentrul a fost localizat relativ aproape de suprafaţă, la 23 de kilometri adâncime, pagubele au fost mari. Mai multe clădiri s-au prăbuşit în oraşul Tainan.

Cel puţin 117 oameni au murit, iar sute au fost răniţi. Majoritatea victimelor s-au înregistrat în urma prăbuşirii turnului Wei-Guan Golden Dragon, o clădire rezidenţială din Tainan, potrivit autorităţilor.

INCENDII DE VEGETAŢIE ÎN CALIFORNIA

O serie de incendii de vegetaţie au afectat California anul acesta, distrugând peste 200.000 de hectare de teren. Potrivit Departamentului pentru Păduri şi Protecţie împotriva Incendiilor din California, 6.938 de incendii au distrus 229.00 de hectare de vegetaţie de la începutul anului până pe 11 decembrie.

Seceta puternică înregistrată în statul american a ucis peste 100 de milioane de copaci, potrivit Serviciului pentru Păduri american, transformându-i în combustibil pentru incendii.

Cel puţin şapte oameni, inclusiv un pompieri, au murit în urma incendiilor, iar pagubele sunt încă în curs de evaluare.

INUNDAŢII ÎN LOUISIANA

Luna august a adus ploi torenţiale în Louisiana, unde în unele zone au căzut peste 500 de litri pe metru pătrat de precipitaţii în 72 de ore (de pe 12 pe 14 august).

Cel puţin şase râuri au ieşit din matcă şi au provocat inundaţii de proporţii. Râul Amite a înregistrat un nivel record, cu peste 1,8 metri mai mare decât precedentul nivel istoric.

Biroul Naţional de Meteorologie a descris ploile torenţiale drept o “depresiune tropicală pe uscat”, provocată de o combinaţie de umezeală tropicală cu un val de aer cu presiune scăzută.

Treisprezece oameni au murit, iar circa 30.000 au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele.

CUTREMURELE DIN ITALIA

Centrul Italiei a fost zguduit anul acesta de trei cutremure puternice, în decurs de numai trei luni.

Pe 24 august, un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs la 10,5 kilometri sud-est de Norcia, în Italia. Acesta a fost urmat de mai multe replici, inclusiv una cu magnitudinea 5,5, care s-a produs în aceeaşi zi la 4 kilometri nord-est de Norcia. Localităţi întregi, în special Amatrice, au fost distruse, iar 297 de oameni, dintre care 11 români, au murit.

Regiunea foarte complex din punct de vedere tectonic şi geologic se află deasupra Bazinului Tirenian, unde plăcile tectonice se deplasează.

În octombrie, două seisme puternice s-au produs în aceeaşi regiune, la numai două ore diferenţă. Un cutremur cu magnitudinea 5,5 s-a produs la nouă kilometri sud-est de Norcia, urmat la două ore de unul mai puternic, cu magnitudinea 6,1, la 18 kilometri de oraş.

Circa 20 de persoane au fost rănite uşor, iar un bărbat român în vârstă de 56 de ani, a decedat după ce şi-a petrecut noaptea în propria maşină de frica seismelor din centrul Italiei. Temperaturile au fost extrem de scăzute în acea noapte.

Cutremurele au distrus Biserica Sfântul Benedict din Norcia - cea mai mare pierdere pentru patrimoniul artistic al Italiei după 1997, când un seism a dus la prăbuşirea plafonului Basilicii Sfântului Francisc de Assisi, aflată la 80 de kilometri mai la nord.

Lăcaşul de cult, care era centrul spiritual, istoric şi turistic al Norcia, a fost construit pe locul unde s-au născut fondatorul ordinului monastic Benedictin şi sora sa, Santa Scolastica, în 480.

Biserica şi complexul monastic care o înconjoară datează din secolul al XIII-lea. Altarele ridicate în onoarea Sfântului Benedict şi surorii sale fuseseră ridicate încă din secolul al VIII-lea.

Şi alte biserici au fost distruse de seismul din 30 octombrie, printre care catedrala Santa Maria, din Norcia, construită în secolul al XVI-lea.

URAGANUL MATTHEW

Uraganul Matthew, extrem de puternic, s-a format în Oceanul Atlantic în octombrie. Cea mai puternică furtună din Atlantic după Uraganul Felix, din 2007, Matthew a atins pentru scurt timp nivelul maxim pe Scara Saffir-Simpson, cinci. Viteza vântului a depăşit 252 de kilometri pe furtună. A scăzut în intensitate rapid, la categoria 4, dar vântul era în continuare foarte puternic – 225 de kilometri pe oră.

Matthew a lovit în plin Haiti, unde a provocat peste 1.00 de persoane, după care s-a îndreptat spre Cuba şi Statele Unite..

În total, peste 1.600 de decese au fost puse pe seama uraganului, iar pagubele depăşesc 10,5 miliarde de dolari.

CUTREMUR ÎN NOUA ZEELANDĂ

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 s-a produs pe 14 noiembrie în Noua Zeelandă. Deşi epicentrul a fost localizată la nord-est de Christchurch, unda de şoc a fost resimţită până în capitala ţării, Wellington, aflată la 200 de kilometri distanţă.

La circa două ore după seismul iniţial, un tsunami cu înălţimea de peste doi metri a ajuns pe coastă.

Alte sute de replici au urmat, dintre care una cu magnitudinea 6,3.

S-au înregistrat două decese, iar o mare parte din zona rurală a fost distrusă de cutremur.

Premierul neo-zeelandez John Key a estimat că reconstrucţia va dura luni de zile şi va costa miliarde de dolari. De asemenea, sistemul de falii din regiune s-a modificat, după ruperea a şase falii majore.

CUTREMUR ÎN JAPONIA

Un seism puternic s-a produs în nordul Japoniei, în zona Fukushima, pe 21 noiembrie, provocând un tsunami de mici dimensiuni. Cel puţin două persoane, o femeie de 70 de ani şi un bărbat de 60 de ani, au fost rănite uşor.

Zona a fost afectată în 2011 de un cutremur şi un seism de proporţii, soldat cu aproape 16.000 de morţi.

INCENDII ÎN TENNESSEE

Zonele din jurul Gatlinburg,, Tennessee, au fost distruse de incendii de vegetaţie la sfârşitul lunii noiembrie. Parcul Naţională Great Smoky Mountain a fost închis, iar sute de mii de oameni au fost evacuaţi.

Flăcările s-au propagat rapid în pădurile afectate de secetă, alimentate de cântul puternic.

Cel puţin 14 oameni au murit, 134 au fost răniţi, iar peste 16.000 de clădiri au fost distruse.

CUTREMURELE DIN INDONEZIA

În prima săptămână din martie, un seism cu magnitudinea 7,8 s-a produs la 800 de kilometri sud-vest de Sumatra, o insulă din vestul Indoneziei.

Deşi seismul a fost puternic, s-a produs suficient de departe de insulă pentru a nu provoca victime.

Pe 7 decembrie, un alt cutremur, cu magnitudinea 6,5, produs la o adâncime de 19 kilometri, s-a produs în provincia Aceh, din sud-estul ţării, potrivit USGS.

Sute de clădiri din districtul Pidie Jaya, din Aceh, au fost distruse.

Cel puţin 100 de oameni au murit, iar 136 au fost răniţi grav, au anunţat autorităţile.

Pe 21 decembrie, un alt seism, cu magnitudinea 6,7 s-a produs în largul Indoneziei şi a fost resimţit până în Australia. Unda de şoc a fost resimţită timp de câteva minute.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.