Republicanii din Senat au dezvăluit joi un plan vizând o revizuire a sistemului american de sănătate, care include tăieri drastice ale unor programe guvernamentale în domeniul sănătăţii destinate celor săraci, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest ”proiect de dezbatere” de 142 de pagini anrogă cea mai mare parte a unei legi emblematice a fostului preşedinte american Barack Obama în domeniul sănătăţii, cunoscută sub numele de ”Obamacare”.

Senatul renunţă în acest text să-i oblige pe americani să-şi facă o asigurare de sănătate şi elimină impozitele impuse celor bogaţi.

 Republicanii, care au publicat acest text după săptămâni de negocieri în culise, au nevoie de 50 de voturi pentru ca să-l adopte.

Proiectul afectează zeci de milioane de americani şi o cincime din economia Statelor Unite.

CE PREVEDE PROIECTUL SENATULUI?

Liderul majorităţii republicane în camera superioară a Congresului american Mitch McConnell, care a elaborat cea mai mare parte a planului, a prezentat textul - intitulat Better Care Reconciliation Act Of 2017 - joi, în Senat.

Proiectul se aliniază în mare parte unui text deja adoptat de Camera Reprezentanţilor luna trecută, însă leagă subvenţiile federale destinate americanilor mai degrabă de venituri decât de vârstă.

Însă beneficiarilor le va fi mai greu să primească aceste subvenţii, din cauza introducerii unor prevederi restrictive cu privire la venit.

Proiectul de lege al Senatului elimină gradual extinderea Medicare - la fel ca proiectul Camerei - însă o face mult mai treptat.

Proiectul mai prevede, pe lângă abrogarea impozitelor impuse bogaţilor şi companiilor de asigurări, rambursarea subvenţiilor de către americanii săraci către companiile de asigurări pe o perioadă de cel puţin doi ani.

Textul prevede de asemenea o eliminare pe o perioadă de un an a fondurilor destinate Planned Parenthood, o organizaţie nonprofit în domeniul sănătăţii femeilor.

McConnell se aşteaptă ca proiectul să ajungă în Senat săptămâna viitoare, când Biroul pentru Buget al Congresului, nepartizan, va prezenta o estimare a costului proiectului şi a impactului acestuia asupra americanilor.

Abrogarea legii lui Obama - intitulată Affordable Care Act şi cunoscută sub numele de Obamacare - a fost una dintre promisiunile de campanie ale republicanilor şi a lui Trump în campania electorală de anul trecut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.