Preşedinţia Republicii Moldova şi majoritatea membrilor Consiliului Suprem de Securitate (CSS) recomandă instituirea stării de urgenţă pentru două săptămâni. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Maia Sandu după şedinţia CSS, care a dura aproximativ 6 ore., conform Deschide.md.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sandu a subliniat că „statul nu poate sta cu capul în nisip”.

”Acţiunile pe care le recomandăm Guvernului şi Parlamentului se regăsesc în decizia CSS. Se recomandă instituirea stării de urgenţă pentru două săptămâni. Se recomandă în regim de urgenţă numirea secretarilor de stat la Ministerul Sănătăţii. Modificarea componenţei CNESP”.

Totodată, aceasta a menţionat că Guvernului i se recomandă ca, în termen de trei zile, să vină cu un plan de restricţii şi cu măsuri compensatorii pentru categoriile afectate. 

Se propune accelerarea campaniei de vaccinare, crearea unui registru de programare online a cetăţenilor care doresc să fie imunizaţi, elaborarea unui mecanism prin care medicamentele să poată fi livrate la domiciliu.

Alte recomandări ale CSS se referă, conform Deschide.md, la ”compensarea pierderilor salariaţilor şi patentarilor cauzate de starea  de urgenţă, cu cel puţin 1.000 de lei pe săptămână”; organizarea punctelor de diagnosticare pentru pacienţii trataţi la domiciliu, pentru evaluarea corectă a cazurilor în dinamică; extinderea capacităţii de testare; simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de şomer şi de solicitare a indemnizaţiei de şomaj în termen de trei zile; crearea unei celule de comunicare strategică şi combaterea activă a ştirilor false despre pandemie.

Un număr de 1801 cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore în Republica Moldova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.